Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση σήμερα το πρωί με την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας. Χθες ήμουν στη Δυτική Μακεδονία για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην ΝΑ Ευρώπη. Χτίστηκε μέσα σε 20 μίνες. Αϊτή είναι μια ένδειξη της δέσμευσής μας να κάνουμε την “πράσινη” μετάβαση πραγματικότητα και να επωφεληθούμε πλήρως του ηλίου. Είναι ένα project όμως μελλοντικό. Με απασχολεί πολύ το παρόν.

Με τη ρωσική εισβολή παρατηρούμε όλοι -εσείς το ξέρετε καλά- μια άνευ προηγούμενου αστάθεια και αυξήσεις στις τιμές του φυσικοί αερίου. Η σύγκριση στις τιμές του φυσικοί αερίου και στις τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στην Ευρώπη άλλα και εδώ στην Ελλάδα.

Έχουμε επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πόρους από το σχήμα ETS άλλα και απο εθνικούς πόρους. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μόνοι μας. Θέλω να σας πω ότι είναι κρίσιμο να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Διότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι αφοσιωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής βιωσιμότητας, επειδή υποφέρουμε ακόμα από την κληρονομιά μιας δεκαετούς κρίσης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι βιώσιμο να επιβάλλουμε αυτό το βάρος στους πολίτες μας, ειδικά όταν μιλάμε για τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ουσία, αλλά οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί, εξαπλασιαστεί, δεκαπλασιαστεί σε ορισμένες περιστάσεις. Συνεπώς πιστεύω ότι όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να αποτελέσει μία μεγάλη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να λειτουργήσει ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed, ή και βραχυπρόθεσμα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους.

Και βεβαίως θέλουμε να προχωρήσουμε ενισχύοντας τις διασυνδέσεις. Όπως γνωρίζετε, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ένα έργο το οποίο -κατά την γνώμη μου- θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά και μέσω του εργαλείου REPowerEU.

Θεωρώ πως υπάρχουν κι άλλα project που θα έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.