Tη συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τουλάχιστον μέχρι το 2028, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

Μητσοτάκης: Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη - Λιγνιτική μονάδα έως το 2028 η «Πτολεμαΐδα 5»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», η οποία μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028, από το 2025 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Όπως επεσήμανε, αν χρειαστεί θα παραταθεί και η λειτουργία πιθανότατα για τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης , οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων.

Όπως υπογράμμισε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει αναπροσαρμογές σε όλες τις εθνικές στρατηγικές των κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς όμως να μειώνει τις εθνικές στρατηγικές που και για την Ελλάδα παραμένει ως βασικός στόχος η μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα και όλες οι δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που αποτελεί τη βάση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης. Με αφορμή το σχεδιασμό ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να αποδομηθούν δύο μύθοι. Ο πρώτος, όπως είπε, είναι η δήθεν βίαια απολιγνιτοποίηση και ο δεύτερος ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμος λιγνίτης.

Μητσοτάκης: Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη - Λιγνιτική μονάδα έως το 2028 η «Πτολεμαΐδα 5»

 

Σε μία εμβληματική περιοχή για την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, από την οποία η ΔΕΗ ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια την στρατηγική της σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα επένδυση 130 εκατομμυρίων, ανοίγοντας με την σειρά τους ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Η επένδυση των ΕΛΠΕ

Την επένδυση των ΕΛΠΕ ακολουθούν άλλα τρία σημαντικά Φ/Π συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 323 MW στην Φλώρινα, 208 MW στα Τρίκαλα και 143 MW στα Σέρβια, με τα οποία η εταιρεία ανοίγει «πανιά» στο χώρο των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 GW έως το 2025.

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στην αναζήτηση συμμάχου για την είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ έχουν ξεκινήσει να επενδύουν και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 250MW. Ένα εξ αυτών θα λειτουργήσει στην Δυτική Μακεδονία.

Ο όμιλος ενίσχυσε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων 38 MW στην Εύβοια και δύο φωτοβολταϊκών 16 MW στην Βοιωτία. Στόχος είναι να φτάσει τα 2 GW μέχρι το 2030.

Η Ουκρανική κρίση και η ανάγκη της χώρας να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει ακόμη και ένα δυσμενές σενάριο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, οδηγεί στην λήψη έκτακτων μέτρων με τα οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εντατικοποιείται η χρήση του λιγνίτη και υπάρχει συνεργασία με τη ΔΕΗ ώστε να αυξηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα από 40% έως 50% έως τα τέλη του χρόνου.

Το ετήσιο πλάνο

Με βάση το ετήσιο πλάνο που κατέθεσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διοίκηση της ΔΕΗ, η εταιρεία μπορεί να αυξήσει την εξόρυξη λιγνίτη έως και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων που είναι σήμερα.

Με βάση τα σενάρια που «τρέχει» η εταιρεία, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Σήμερα ο λιγνίτης δεν μπορεί να αυξήσει την συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων.

Για να εντατικοποιήσει επομένως την παραγωγή η ΔΕΗ χρειάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά από κρίσιμα έργα στα ορυχεία αλλά και σε έκτακτες προσλήψεις για να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες χωρίς επί του παρόντος να μεταβάλλεται επισήμως το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

Κρίνεται σαφές ωστόσο ότι η αναθεώρηση του σχεδιασμού είναι ορατή και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το ενεργειακό κόστος.

Πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός έφτασε στα Λιβερά Κοζάνης για να εγκαινιάσει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ.