Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο απαντώντας στην ουσία στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Άκουσα κάποιες αναφορές για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Ανδρουλάκη», είπε και συνέχισε λέγοντας «είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση προ ημερησίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως είμαι ανά πάσα στιγμή για κατ ιδίαν ενημέρωση. Ελάτε επιτέλους για να κάνουμε και την συνάντηση που τόσο έχει συζητηθεί. Όμως να πω κάτι που έτυχε παρερμηνείας. Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή».
Στη συνέχεια απάντησε και στην αναφορά της κυρίας Κωνσταντοπούλου για την Κύπρο, λέγοντας: «θα βρεθώ στην Κύπρο την Τετάρτη στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ότι η χώρα μας παραμένει αταλάντευτη στην αναζήτηση δικαίωσης που θα τερματίζει εισβολή και κατοχή της Κύπρου στην βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύση 2 κρατών απορρίπτεται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κυπριακό ελληνισμό. Η δική μας κυβέρνηση εξασφάλισε αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου που συνδέουν την πρόοδο ευρωτουρκικών σχέσεων με την διασφάλιση της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας».
Τι ανέφερε για τις δασικές πυρκαγιές
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία αναφερόμενος στις δασικές πυρκαγιές, είπε:
«Διέκρινα παρά τις επιμέρους διαφωνίες μια διάθεση εξεύρεσης κοινού τόπο για το πως θα βαδίσουμε στο μέλλον.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιήσατε ένα σωστό επιχείρημα για το πως το κράτος μαθαίνει από τραγωδίες που μας πονάνε όλους και δύσκολα μπορούμε να ξεχάσουμε. Κάνατε αναφορά στο Μάτι. Μια συλλογική τραγωδία που μας στοιχειώνει όλους και μας οδήγησε σε μια πρώτη προσπάθεια να δούμε τα αίτια πυρκαγιών και τι μπορούμε να κάνουμε για την πιο αποτελεσματική την προσπάθειά μας. Να είμαστε σίγουροι για το τι έχουμε κάνει αναλαμβάνοντας την δέσμευση να θέσουμε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα.
Να απαντήσω και σε ορισμένους μύθους που μεταδίδονται με ευκολία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης με ξεχωριστό προϋπολογισμό αναβαθμίζοντας αυτό που παλιά ήταν μια γενική γραμματεία που στεγαζόταν σε ετοιμόρροπο κτίριο. Αν είχαμε σεισμό το πρώτο κτίριο που θα έπεφτε θα ήταν αυτό της πολιτικής προστασίας
Μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε καλύτερο συντονισμό και καλύτερη εικόνα για το πεδίο όχι αυτή που θα θέλαμε.
Όποιος πολιτικός θέλει να δει την δουλειά και τις προκλήσεις της στιγμής στο συντονιστικό κέντρο είναι ευπρόσδεκτος. Θα δείτε την δυσκολία διαχείρισης.