Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές, τονίζοντας πως η προσπάθεια της Πολιτείας αναγνωρίστηκε από όλους, ακόμη και τους τουρίστες, χιλιάδες εκ των οποίων διασώθηκαν στο πλαίσιο των εκκενώσεων που έγιναν σε οικισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως είπε, «παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, με τη φωτιά».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι πολύτιμο το 112. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε: «Έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να οργανωμένες εκκενώσεις». «Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό», υπογράμμισε.«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες καταστροφές γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας στις νέες συνθήκες. Αλλά απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας από όλους. Από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα ήταν παντού. Σήμερα μπορούμε από σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές», πρόσθεσε.

Για την ψήφο των αποδήμων

Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κάνοντας αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη και λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.

«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ένα μεγάλο εθνικό βήμα έμεινε δυστυχώς μετέωρο. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε το βήμα να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική».

«Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της περιοχής και ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαι βέβαιος στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους οι πολίτες. Είναι παράλληλα και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

«Το χρέος μας αφορά και στους νέους που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Τους θέλουμε δραστήριους Έλληνες πολίτες, όπου κι αν ζουν, με ανοιχτή πάντα την πόρτα της επιστροφής στην πατρίδα.

Να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω να μιλήσω και για τις τρεις αρνήσεις που ακόμη διαφαίνονται», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα