Την πρότασή του για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα, που θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο podcast «Table Τoday» και στον δημοσιογράφο Michael Bröcker, λέγοντας ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. «Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα σε εθνικό επίπεδο, κάτι που είναι αναπόδραστο. Η Ελλάδα ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι, στο τέλος της ημέρας, είναι η δική μας ασφάλεια που απειλείται», επισήμανε.

Για την ενέργεια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ενέργειας, λέγοντας ότι οι τιμές της ενέργειας όχι μόνον είναι υψηλότερες συγκριτικά με τις ΗΠΑ αλλά και έχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές και εντός της Ευρώπης.

«Αν θέλουμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, πρέπει να επενδύσουμε στα δίκτυά μας. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα μπορούσε να απαιτείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όμως, δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη γενικά, αλλά και να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί κατά τρόπο που να αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ», είπε.

Για την ανταγωνιστικότητα

Την ίδια ώρα, διατύπωσε τον προβληματισμό του για τις κανονιστικές ρυθμίσεις, που μπαίνουν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. «Προσβλέπουμε στην πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πολύπλευρο νομοθέτημα που θα απλοποιήσει τους κανονισμούς σε όλους τους τομείς» , ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι φόροι μειώθηκαν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική θέση. «Έχουμε απλοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα είμαστε σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώνουμε το χρέος μας», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα θα αφορούν στη μικροοικονομία. «Η επόμενη «ελληνική ιστορία» αφορά περισσότερο τη μικροοικονομία και όχι τη μακροοικονομία. Πρόκειται για την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση των εξαγωγών μας και την εστίαση στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη