Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με την Εσθονή ομόλογό του, Κάγια Κάλλας – στο πλαίσιο των ταξιδιών του σε χώρες της Βαλτικής – έστειλε εκ νέου μηνύματα στην Τουρκία καταδικάζοντας την προκλητική ρητορική της Άγκυρας ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίας όταν σχεδιάζαμε το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν ότι η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό.
«Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραία Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές», δείχνοντας επί της ουσίας την Τουρκία.
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, όπως είπε, την Εσθονή πρωθυπουργό για τις εντάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις πράξεις και τη ρητορική που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο».
Ακόμη, τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, δείχνοντας εκ νέου προς την Τουρκία.
Σημείωσε δε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε εκ νέου την Ελλάδα για το γεγονός ότι ήταν συνταγμένη με την ΕΕ στο επίπεδο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει «είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό και όχι με την κυβέρνηση, θα στηρίζουμε πάντα τις κινήσεις της ΕΕ για να ασκεί πίεση στην Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα».