Συγγνώμη για άλλη μία φορά ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τα αλλάξει όλα.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά των συνδικαλιστών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ως βουλευτής ήρθε αντιμέτωπος με εργατοπάτερες της ΝΔ και ως υπουργός έδωσε μάχη για την αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις αποζημιώσεις και την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη.

Αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον υπουργό επικρατείας αρμόδιο και για τα θέματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Tεμπών και της εθνικής οδύνης.

Οι σκέψεις μας είναι πάνω και πρώτα από όλα στις οικογένειες των θυμάτων. Επαναλαμβάνω τη δημόσια συγγνώμη προσωπικά. Αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρωπίνων σφαλμάτων.

Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί το δυστύχημα αυτό πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί.  Το γεγονός ότι το ψηφιακό αυτό σύστημα ελέγχου θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες από τώρα δεν αποτελεί δικαιολογία. Κάνει και τον προσωπικό μου πόνο μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν γίνει το κακό.

Το τελευταίο με ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο  βαθμό η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Μπορώ να εγγυηθώ απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα.

Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα οργή και ντροπή. Έχω όμως μια υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση και αυτό υποσχέθηκα στην μητέρα του αδικοχαμένου μηχανοδηγού Σπύρου Βούλγαρη.

Με προτεραιότητα την οικονομική στήριξη και ηθική στήριξη των θυμάτων θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Μια εφιαλτική παράλληλα πραγματικότητα να λειτουργεί το 112 και να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν.
Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το σύστημα. Ταυτόχρονα αναμετριώμαστε με τις υψηλές προσδοκιες που έχουν οι πολίτες. Πρέπει να ενταθεί η μάχη με τις νησίδες της καθυστέρησης.

Το έμαθα καλά αυτό όταν ως απλός βουλευτής ήρθα αντιμέτωπος με εργατοπάτερες της δικής μας παράταξης ή όταν ως υπουργός έδωσα μάχη για την αξιολόγηση. Δεν έκανε πίσω τότε, δεν θα το κάνω τώρα.

Eίναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να το ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε σε όποιον τομέα εκδηλώνεται και όσα εμπόδια να συναντήσουμε.
Το ποτέ ξανά που ακούστηκε στη Λάρισα πρέπει να γίνει το δυναμικό τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας. Εμείς απαντάμε με το τώρα πιο γρήγορα και αποτελεσματικότητα και ξεκινάμε άμεσα.