Ειδικό αποθεματικό για τον ενεργειακό τομέα δημιουργεί η κυβέρνηση, το οποίο θα καλύπτει το 80% στις αυξήσεις ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά.

Θα έχει αρχικό κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ με προοπτική να αυξηθεί ανάλογα και με τις συνθήκες. Το εξήγγειλε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι καθιερώνεται μια “υπερέκπτωση” φόρου 100% για τις πράσινες επενδύσεις.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης το μηνιαίο κόστος κατανάλωσης μεταξύ 300-600 Κιλοβάτ δεν θα επιβαρυνθεί  περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, ενώ ανακοίνωσε 20% αύξηση στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Δεκέμβριο. Ανέφερε επίσης ότι η επιδότηση θα φορά σε πρώτη φάση το διάστημα μέχρι τέλος του έτους και θα αφορά και επιχειρήσεις με ρεύμα χαμηλής τάσης.

Αυξήσεις ρεύματος: τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν σε πρώτη φάση 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».

Διευκρίνισε οτι τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα ενώ πρόσθεσε πως “Η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε έκτακτη πρόκληση και η ΔΕΗ καθώς αναγεννιέται έχει τη δύναμη να προστατέψει τους πελάτες της” σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ ανοίγει έτσι και το δρόμο για τους ιδιώτες παρόχους.

Σχετικά με την άκρως επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δισ. ευρώ. Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» απονέμοντας εμμέσως τα εύσημα στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο: «Η Κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα  εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ» επεξήγησε.

Kαι συνέχισε: «Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα  τους καλύτερους όπως θεωρώ, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής» ολοκλήρωσε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.