Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους αγρότες, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια, επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, μέσω ανάρτησης στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εκτενή αναφορά στα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες, αλλά και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι είχε «νηφάλιο διάλογο» με τους αγρότες την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο του οποίου «άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αναφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι «η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς».

Αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και συνεχίζει: «Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την ανάρτησή του γράφοντας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

«Με την ιστορική ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο που ψηφίστηκε πανηγυρικά την Πέμπτη στη Βουλή, δεν επιλύουμε ένα πρόβλημα που αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά μια μειοψηφία της. Και από αυτό το πρίσμα ίσως κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί επιμένουμε να τη θεωρούμε τόσο σημαντική. Μα ακριβώς γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν», γράφει ο πρωθυπουργός.

Σημειώνει ότι η ρύθμιση χαιρετίστηκε «απ’ όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα», αναδείχθηκε με θετικό τρόπο από όλα τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ ως «νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «κυρίως επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώνει το Democracy Index του Economist: ότι έπειτα από 16 χρόνια η Ελλάδα κατατάσσεται στις 20 ωριμότερες δημοκρατίες του κόσμου, βρίσκεται πέντε θέσεις υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι αλλά και υψηλότερα από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους συστηματικά, εντός και εκτός συνόρων, επικρίνουν και συκοφαντούν τη χώρα μας. Έτσι θα συνεχίσουμε, κάνοντας όπου χρειάζονται θεσμικές βελτιώσεις. Γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας για μια καλύτερη Δημοκρατία είναι διαρκής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την ανάρτηση γράφοντας για τη νέα στέγη του Αρχείου και της Θεατρικής Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξανδρου Σούτσου επί της οδού Σταδίου 47 για να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος της πλούσιας θεατρικής κληρονομιάς μας ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους, στο ευρύ κοινό και σε ερευνητές, σημειώνει.

«Μιλάμε για χιλιάδες τόνους μελετών και θεατρικών έργων, εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο που χρονολογούνται από το 1736, σπάνια χειρόγραφα και ψηφιοποιημένες συλλογές πρωτογενούς υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. Ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη: