Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη», έστειλε το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική στις προηγούμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν και μάλιστα σε αριθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που το είχαν κάνει το 2019, κάτι ασυνήθιστο για ένα κόμμα εξουσίας. Αλλά πρέπει να πω ότι αυτό το υψηλό ποσοστό που πήραμε, αυξάνει και τη δικιά μου ευθύνη την επόμενη ημέρα, εφόσον επιβεβαιωθούν και πάλι αυτά τα ποσοστά στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη και να υλοποιήσω το πρόγραμμα που έχω απευθύνει στον ελληνικό λαό».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή και σίγουρα δεν είναι συνταγή αλαζονείαςνα θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και άρα μπορούμε να πάμε αραχτοί και χαλαροί στην επόμενη κάλπη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αναφορά του περί τρίτων εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ ανάφερε χαρακτηριστικά: «Να το εξηγήσω λίγο με απλά λόγια. Κατ’ αρχάς στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Τώρα ψηφίζουμε με έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος δίνει ένα μπόνους στο πρώτο κόμμα. Εάν ο εκλογικός νόμος αυτός ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές, θα είχαμε ήδη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και καταλαβαίνω και τον κόσμο, την κούραση που μπορεί να υπάρχει από τις δεύτερες εκλογές και το σχετικά μειωμένο ενδιαφέρον, πλήν όμως εμείς δεν φταίμε για αυτό. Γιατί κάποιοι άλλοι επέλεξαν το σύστημα της απλής αναλογικής, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της χώρας να έχει από σήμερα μια κυβέρνηση. Άρα, πρέπει να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια σταθερή κυβέρνηση. Και δυστυχώς έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, δεν υπάρχει η δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό που είπα, ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές είναι απλά το λογικό συμπέρασμα, όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοι έρχονται και μας λένε ότι ‘’εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να κυβερνήσουμε μαζί σας γιατί θέλουμε ντε και καλά να είμαστε στην αντιπολίτευση’’. Και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω».

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ και τα τραγικά περιστατικά με τον θάνατο της 63χρονης στην Κω και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε: «Το είχα πει πολύ πριν έρθουν στη δημοσιότητα αυτά τα τραγικά περιστατικά, διότι πραγματικά αναγνωρίζω τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Και πριν από τις πρώτες εκλογές είχα πει και είχα παρουσιάσει το σχέδιο μας για ένα σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, με ενίσχυση των νοσοκομείων, με ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων. (…)Ειδικά για τις γυναίκες το πρόγραμμα ‘’Φώφη Γεννηματά’’ μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τον καρκίνο του μαστού και να εντοπίζουμε καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και στη συνέχεια να τους θεραπεύουμε. Και το ΕΣΥ είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα».

«Σήμερα το πρωί βρέθηκα στον ‘’Άγιο Σάββα’’ για να ενημερωθω για ένα καινούργιο πρόγραμμα το ‘’ΟΙΚΟΘΕΝ’’. Με πολύ απλά λόγια αντι να πηγαίνεις στον ‘’Άγιο Σάββα’’ να κάνεις την αντικαρκινική σου θεραπεία, έρχεται ο ‘’Αγιος Σάββας’’ στο σπίτι σου. Έρχεται δηλαδή ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές και σου κάνουν τη θεραπεία – και τη χημειοθεραπεία σε λίγους μήνες – στο σπίτι σου. Αυτό είναι μια τεράστια καινοτομία για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Και αποδεικνύει έμπρακτα αυτή η πρωτοβουλία ότι το ΕΣΥ αν θέλει κι έχει τη κατάλληλη στήριξη μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολύ ποιοτικές υγείας. Είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται, που μερικές φορές μέσα στον ορυμαγδό της κριτικής, των τραγικών περιστατικών – γιατί αυτό που έγινε είναι πραγματικά ένα τραγικό περιστατικό – κάπου χάνονται. Αλλά για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας ακούν σήμερα. Ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το project ‘’Νέο ΕΣΥ’’ την επόμενη τετραετία. Έχουμε και περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας, έχουμε και την τεχνογνωσία και τη γνώση και πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά και τη συνεργασία των ιδίων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ», συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στο διακύβευμα των εκλογών, είπε: «Δεν είναι προδικασμένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Προφανώς και έστειλαν οι πολίτες ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά αυτό το μήνυμα πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί. Και αντίπαλός μας τώρα είναι η ξαπλώστρα, η παραλία, ο εφησυχασμός και η δικιά μου έκκληση στους πολίτες είναι να πάνε και ξαναψηφίσουν αυτό το οποίο ψήφισαν ήδη μια φορά. Γιατί προφανώς το σκέφτηκαν πολύ για να κάνουν αυτή την επιλογή. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια αβίαστη επιλογή ούτε έπεσαν οι πολίτες θύμα παραπλάνησης της μιντιακής υπεροχής της ΝΔ και όλα αυτά τα ωραία που ακούμε από την αντιπολίτευση. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά γιατί ψηφίζουν. Καταλαβαίνουν ότι έγιναν πέντε πράγματα στη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια και μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε πορευτεί».

Για το TikTok

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το αν έχει παίξει ρόλο η παρουσία του στο TikTok και απάντησε «δεν είναι η νέα μου εικόνα. Το TikTok έδειξε την πραγματική μου εικόνα. Το ίδιο μου συμβαίνει και όταν συναντώ ανθρώπους από κοντά. Το TikTok μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τη γλώσσα της νεολαίας και τι θέλει».

«Οι νέοι δεν μας ψήφισαν για την εικόνα αλλά επειδή μιλήσαμε για τα πραγματικά τους προβλήματα. για θέματα παιδείας, για την εργασία, για το bullying. Το χαίρομαι το TikTok γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζομαι και να βγάζω ένα μέρος της έντασης από την σκληρή δουλειά που κάνουμε».

Για τα μαθητικά του χρόνια

«Ήμουν καλός μαθητής αλλά δεν ήμουν ο κλασσικός σπασίκλας. Ήμουν αρκετά κοινωνικός και κάναμε ό,τι κάνουν τα παιδιά. Χαίρομαι που έχω κρατήσει ισχυρές φιλίες από τα χρόνια του σχολείου. Αν ξεφυλλίσεις το λεύκωμα του 1986 θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που δείχνουν μια κανονική σχολική ζωή πέρα από τα μαθήματα».

«Είχα από μικρός την αίσθηση της ευθύνης αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα το να μην εκθέσω τον πατέρα μου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και θυμήθηκε, μάλιστα, ένα καλοκαίρι που ήταν στη Μύκονο ενώ ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός: «Κάποιος μου είπε υπογράφετε να μην γίνει καινούργιο λιμάνι και εγώ υπέγραψα. Με έπιασε ο πατέρας μου μετά και με ρώτησε αν το έκανα. Ευτυχώς τελικά έγινε το λιμάνι στη Μύκονο».

Για τα παιδιά του

«Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι είναι προνομιούχα αλλά να μην θεωρήσουν ότι το αξίωμα που έχουμε είναι δεδομένο και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται αλαζονικά απέναντι σε άλλους. Και πιστεύω ότι το καθένα από τα τρία παιδιά μου το έχουν ενστερνιστεί. Έχει τελειώσει πια το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”».

Για τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να πάρουν και να μην πάρουν τα παιδιά του είπε «θα ήθελα να πάρουν την επιμονή και προσήλωση στον στόχο» και ότι «μερικές φορές αντιδρώ πιο απότομα. Τους λέω πάρτε μια ανάσα, κοιμηθείτε και δείτε το πρόβλημα με πιο ψύχραιμο μάτι». Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές αλλά δεν πρέπει κανέναν να τον πάρει από κάτω κάνοντας αναφορά στα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Τα παιδιά μου είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Αν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι τα παιδιά μου. Κάθε γονιός θέλει να αισθάνεται ότι έχει εκπληρώσει αυτή την αποστολή. Μου αρέσει που έχω ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου. Να μοιράζονται τα προβλήματά τους, να μου δείχνουν πράγματα που μπορώ να κάνω καλύτερα. Έρχονται συχνά και μου λένε “αυτό πρέπει να το φτιάξεις” και εγώ προσπαθώ να τους εξηγήσω τι κάνω γι’ αυτό και να τους εξηγήσω ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα».

Για το πώς θα αντιδρούσε αν κάποιο από τα παιδιά του είχε σύντροφο που θα ψήφιζε άλλο κόμμα απάντησε «με πολύ χιούμορ. δεν έχω αφήσει την πολιτική να επηρεάζει την προσωπική ζωή των παιδιών μου. Τους αφήνω να μου συστήσουν μόνους τους, τους συντρόφους τους».

Διαβάστε περισσότερα