Στο Διδυμότειχο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά: «Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή, εδώ στο Διδυμότειχο. Μπορεί ο Έβρος γεωγραφικά να λογίζεται ως ακριτική Ελλάδα, θέλω να ξέρετε όμως ότι είστε στο κέντρο της δικής μου καρδιάς. Γι’ αυτό εξάλλου επέλεξα να είμαι και υποψήφιος μαζί σας στον Έβρο, για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Σταθερά, τολμηρά μπροστά, με τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θυμήθηκα και στην Ορεστιάδα ότι πάντα ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες εδώ, από τον βόρειο Έβρο. Το έκανα και όταν ήμουν υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το έκανα και στις εκλογές του 2019. Πάντα μου φέρνετε γούρι και τώρα γουρλήδες θα είστε για να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη νίκη. Είμαι όμως εδώ, φίλες και φίλοι, σήμερα για έναν ακόμα λόγο πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τον Έβρο αλλά συνολικά για την πατρίδα μας, τολμώ να πω συνολικά για την Ευρώπη».

mitsotakis_v_ellada_arthro__1_

Και συνέχισε, αναφερόμενος στο θέμα του φράχτη στον Έβρο: «Σήμερα το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία λίγο νοτιότερα από εδώ να υπογράψω την επέκταση του φράχτη του Έβρου. Και να ξαναθυμηθούμε μαζί τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τον Μάρτιο του 2020, όταν η πατρίδα μας δέχθηκε μια υβριδική επίθεση με την εργαλειοποίηση δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, οι οποίοι πιέστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Εκείνη τη στιγμή υψώσαμε το ανάστημά μας, προστατεύσαμε τα σύνορα και κάναμε την πατρίδα μας πιο ασφαλή. Θέλω να ευχαριστήσω την κάθε μία και τον καθένα από σας, γιατί ξέρω ότι σας είχαμε στο πλευρό μας εκείνες τις δύσκολες μέρες και τότε πήραμε τη μεγάλη απόφαση ότι χρειαζόμαστε ένα αποτρεπτικό εμπόδιο, έναν φράχτη καθ’ όλο το μήκος του Έβρου, προκειμένου να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα φυλάμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα σύνορά μας. Και αυτό το έργο μας το κάνουμε πράξη.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο φράχτης, φίλες και φίλοι, είναι και οι συνοριοφύλακες οι οποίοι προστέθηκαν στις δυνάμεις εδώ της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτελούν αυτό το δύσκολο έργο. Είναι και όλα τα συστήματα τα ηλεκτρονικά τα οποία μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε ότι μπορούμε να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της επικράτειάς μας.

Και πρέπει να σας πω ότι είμαι πραγματικά πολύ ενοχλημένος -και χρησιμοποιώ μία ήπια λέξη– από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι σήμερα οι οποίοι στην Ευρώπη δίνουν αγώνα ώστε το έργο αυτό να μην χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ακριβώς αυτό έκανε ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσυπογράφοντας σχετική τροπολογία κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Οι οποίοι μπορεί, ξέρετε, να αισθάνονται καλά, να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, ας έρθουν από εδώ να δουν στον Έβρο τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και τότε ίσως αλλάξουν άποψη για αυτό το οποίο κάνουμε. Όπως άλλαξε άποψη συνολικά η Ευρώπη. Εδώ και τρία χρόνια δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα να πείσουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική ως Ευρώπη αν δεν προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

mitsotakis_v_ellada_arthro__2_

Κάποιοι ίσως βολεύονταν με μια Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» 

«Στην αρχή ήμασταν λίγοι που προσυπογράφαμε αυτή την άποψη. Κάποιοι, ξέρετε, ενδεχομένως να βολεύονταν και στην Ευρώπη με μια Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», με ανοιχτά σύνορα που θα έμπαινε ο καθένας και θα έβγαινε όπως ήθελε. Τους βόλευε ενδεχομένως κάποιους αυτό.

Πείσαμε όμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο, πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Και δηλώσαμε, ως ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να αρχίζει από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Και μετά να δούμε θέματα όπως οι δευτερογενείς ροές, οι επιστροφές οι οποίες πρέπει να γίνονται, τα εργαλεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε συνολικά τις μεταναστευτικές ροές.

Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία συνολικά της Ελλάδος, διότι σπρώξαμε την Ευρώπη σε αυτό το οποίο θεωρούμε εμείς ότι είναι η σωστή κατεύθυνση. Και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε. Αλλά αυτή η πολιτική θα είναι αντικείμενο συζήτησης στις εκλογές που έρχονται, διότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με εμάς.

Έχει έρθει η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και να σταματήσουμε τα μισόλογα. Και εδώ από το Διδυμότειχο απευθύνω για ακόμα μια φορά το ερώτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, εάν θα συνεχίσει το έργο του φράχτη του Έβρου ή όχι. Εάν θα συνεχίσει σε μια πολιτική προστασίας των συνόρων ή θα επιστρέψουμε στη λογική του 2015, όπου ο καθένας έμπαινε και έβγαινε -δεν έβγαινε συνήθως, έμπαινε βασικά- όπως ήθελε και όποτε ήθελε. Και καταλήξαμε να έχουν περάσει από την πατρίδα μας παραπάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να ξέρουμε ούτε ποιος μπαίνει, ούτε πού πηγαίνει, ούτε ποιος είναι ο σκοπός του.

Και δεν είχαμε το πρόβλημα προφανώς μόνο εδώ στον Έβρο, το είχαμε και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το είχαμε και στην Ειδομένη. Θυμηθείτε λίγο την κατάσταση η οποία επικρατούσε στη Μυτιλήνη όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, με παραπάνω από 20.000 μετανάστες, σε άθλιες συνθήκες, στην κατατρεγμένη και κολασμένη Μόρια.

«Είχα υποσχεθεί τρία πράγματα… Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε»

«Διότι εμείς, φίλες και φίλοι, δεν είμαστε πατριώτες στα λόγια. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό πατριωτισμό, πιστεύουμε στην ανάγκη της χώρας να μπορέσει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει σε μία Ευρώπη η οποία αλλάζει και αυτήν την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, αυτή την ισχυρή Ελλάδα τη χτίζουμε βήμα – βήμα.

Έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας; Όχι, αλλά δεν σας υποσχέθηκα το 2019 ότι θα κάνω θαύματα. Σας υποσχέθηκα όμως ότι τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι την παραλάβαμε και αυτήν την κεντρική μας δέσμευση την τηρήσαμε.

Και θα μπορούσα και εδώ σήμερα, στο Διδυμότειχο, να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω «ξέρετε, μας έτυχαν πάρα πολλά αυτά τέσσερα χρόνια». Γίναμε δεκαθλητές στη διαχείριση των κρίσεων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην προσφυγική κρίση, ένας δραστήριος, επεκτατικός και επιθετικός γείτονας, μία πανδημία, μία ενεργειακή κρίση, ένας πόλεμος στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο, φυσικές καταστροφές.

Διαχειριστήκαμε όλες αυτές τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και κρατήσαμε το τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας σε σταθερή πορεία.

Θα μπορούσα λοιπόν να σας πω ότι δεν είχαμε χρόνο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας διότι, ξέρετε, από το πρωί μέχρι το βράδυ έπρεπε να αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις κρίσεις. Δεν θα σας το πω για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι το 2019 σας είχα υποσχεθεί τρία πράγματα:

Ασφαλή και ισχυρή Ελλάδα, σας μίλησα ήδη γι’ αυτό. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα μειώσω τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα και μείωσα τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Σας είχα πει επίσης ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να ξεφύγουμε από τη θέση του ουραγού όπου μας είχε κατατάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτή τη δέσμευσή μας την κάναμε πράξη, είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη σήμερα.

Δεν αρκεί όμως, φίλες και φίλοι, να είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη στα στατιστικά. Αυτή την ανάπτυξη θέλω να την αισθάνεται και να τη βιώνει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Κι εκεί ακόμα στον βόρειο Έβρο, όπως είπε και ο Πρόεδρος, έχουμε δουλειά να κάνουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis_v_ellada_arthro__4_

Νότιος Έβρος και Αλεξανδρούπολη γνωρίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη και δεν είναι τυχαίο

«Ο νότιος Έβρος και η Αλεξανδρούπολη γνωρίζουν μία πρωτοφανή ανάπτυξη. Αυτό δεν έγινε τυχαία, δεν έτυχε, πέτυχε. Πέτυχε γιατί εμείς επενδύσαμε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εμείς μετατρέψαμε την Αλεξανδρούπολη σε γεωπολιτικό προορισμό, σε ενεργειακό κόμβο, πολύ σημαντικές επενδύσεις που αναβαθμίζουν συνολικά τη Θράκη.

Εγώ θέλω όμως αυτή η ανάπτυξη να φτάσει παντού, σε κάθε γωνιά του Έβρου. Γι’ αυτό και έχουμε μιλήσει, έχουμε εκπονήσει -και με τον κ. Περιφερειάρχη- ένα πολύ δημιουργικό σχέδιο σημαντικών έργων για την ανάπτυξη του βόρειου Έβρου, το οποίο και μπορούμε να υλοποιήσουμε. Γιατί; Γιατί έχουμε εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους.

Διότι κάποιοι αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη για να αυξήσουμε το ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Διότι διεκδικήσαμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για σημαντικά έργα υποδομής, όπως η διπλή γραμμή του τρένου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, που όταν ολοκληρωθεί, το 2028, πραγματικά θα αλλάξει όψη ο Έβρος» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

mitsotakis_v_ellada_arthro__5_

Να μη μείνει ημιτελής η προσπάθεια ανάταξης του τόπου

«Να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας. Γιατί, ξέρετε, όπου πηγαίνω ακούω το ίδιο πράγμα: ναι, το ΕΣΥ έμεινε όρθιο στη διάρκεια της πανδημίας και χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε νοσηλευτές, σε γιατρούς, σε όλο το προσωπικό, όμως έχουμε θέματα ακόμα με τις υποδομές. Και εσείς έχετε θέματα με τις δικές σας υποδομές.

Όμως να ξέρετε ότι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο -επαναλαμβάνω- αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και εξασφάλισε για την πατρίδα μας, θα κατευθυνθούν και στην υγεία και τη βελτίωση των υποδομών. Και η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα για την επόμενη τετραετία.

Όλες αυτές, λοιπόν, είναι πολιτικές, φίλες και φίλοι, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν. Και θα ήταν πραγματικά κρίμα εάν αυτή η πορεία ανάταξης του τόπου έμενε ημιτελής. Δεν θα μείνει, όμως, ημιτελής.

Δεν θα μείνει ημιτελής, διότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού, της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Πιστεύω ότι οι πολίτες, και αυτοί τολμώ να που δεν μας ψηφίζουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Και βλέπουν πώς ήταν η Ελλάδα το 2019, τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση από το ’15 μέχρι το ’19 -δεν χρειάζεται να επεκταθώ, νομίζω ότι τα ξέρετε πολύ καλά, τα έχετε αισθανθεί στο πετσί σας και στο πορτοφόλι σας, τα ζήσατε αυτά και δεν θέλετε να τα ζήσετε ξανά- και τι έκανε η δική μας κυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συγκυρίες από το 2019 μέχρι το 2023, μέχρι σήμερα που διεκδικούμε και πάλι την επανεκλογή μας.

Γνωρίζουν επίσης οι πολίτες και κάτι ακόμα: ότι ουσιαστικά άλλη πρόταση διακυβέρνησης πλην της Νέας Δημοκρατίας σήμερα δεν υπάρχει. Μας λένε κάποιοι, προσέξτε, στις 22, λέει, Μαΐου «προοδευτική διακυβέρνηση». Και ρωτώ εγώ πολύ απλά: ποιοι, με ποιους και με ποιον πρωθυπουργό. Και απάντηση δεν παίρνω. Απάντηση δεν παίρνω. Γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει.

Μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης υπάρχει σήμερα για τη χώρα: η ισχυρή Νέα Δημοκρατία, η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε περισσότερα