Συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις σε βάρος της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί αν χρήζουν προστασίας.

«Ο κανονισμός της ΕΕ αριθ. 656 του 2014 προβλέπει την επιστροφή πλοίου, που εισήλθε παράνομα σε χωρικά ύδατα της ΕΕ, στη χώρα από την οποία προήλθε», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Και συμπλήρωσε πως «χωρίς αυτό τον κανονισμό δεν θα υπήρχε ούτε ακτοφυλακή, ούτε έλεγχος διαβατηρίων, ούτε σύνορα. Προστατεύουμε τα σύνορά μας και για τους Γερμανούς!».

«Υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν το προσφυγικό ως όπλο»

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε πως «για όσους φθάνουν στην Ελλάδα προβλέπεται διαδικασία ασύλου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε σύνορα. Και όταν ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν το προσφυγικό ως όπλο, τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ο Νότης Μηταράκης επιπλέον, απάντησε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, και σε ερώτημα σχετικά με τα βίντεο που δείχνουν την ελληνική ακτοφυλακή να συνοδεύει πλοιάρια πίσω στην ανοιχτή θάλασσα.

«Τα περισσότερα βίντεο προέρχονται από την τουρκική ακτοφυλακή. Έχει ενδιαφέρον ότι η τουρκική ακτοφυλακή βλέπει προφανώς τα πλοία, αλλά δεν τα σταματά ως όφειλε βάσει της κοινής συμφωνίας με την ΕΕ», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης.

Και προσέθεσε πως «αντί αυτού γυρίζει βίντεο. Αυτό το ονομάζω Push Forward. Θα πρέπει να βρούμε νόμιμους τρόπους εισόδου στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα περάσει στην ΕΕ».

Ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό

Σημειώνεται πως ο κ. Μηταράκης επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είχε επισημάνει ότι «δε θέλουμε να βιώσουμε, και δε θα ξαναβιώσουμε το 2015 με τις μαζικές παράτυπες ροές μεταναστών», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, είχε τονίσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει θέμα, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι απαραίτητη η βοήθεια στις όμορες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Ιράν.

Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας ασφαλίζει τα σύνορά της και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να υπάρχει κοινή στρατηγική.

Ακόμη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε αναφέρει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νομικό οπλοστάσιο, καθώς η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα για πρόσφυγες.