Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισήμανε ότι «δε θέλουμε να βιώσουμε, και δε θα ξαναβιώσουμε το 2015 με τις μαζικές παράτυπες ροές μεταναστών», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3,  τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει θέμα, και σημείωσε ότι όπως έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι απαραίτητη η βοήθεια στις όμορες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Ιράν.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η χώρα μας ασφαλίζει τα σύνορά της και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να υπάρχει κοινή στρατηγική. Όπως σημείωσε, στο ζήτημα αυτό φαίνεται πως συμπλέουμε με την Τουρκία.

Ακόμη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νομικό οπλοστάσιο, καθώς η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα για πρόσφυγες.

Το σχέδιο για να γίνει ο Έβρος «αστακός» -Τα μέτρα για να οχυρωθούν τα σύνορα

Τα έργα για την οχύρωση των συνόρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη τα πρώτα 27 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Η ενίσχυση των συνόρων συνεχίζεται, με τον Στρατό Ξηράς να τοποθετεί πλέγμα κονσερτίνα, καθώς και άλλα εμπόδια σε διάφορα περάσματα τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, στα σύνορα θα υπάρχει και ηλεκτρονική επιτήρηση, που θα επεκτείνεται σε μήκος 115 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Φεβρουαρίου 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν μαζικά από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία αξιοποίησαν και τις ηλεκτρονικές υποδομές για την αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα.

Νέες τεχνολογίες για τον έλεγχο των συνόρων

Σημειώνεται πως στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιστρατεύσει ένα πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press τον Ιούνιο, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας, κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου, προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Το ηχητικό κανόνι

Τόσο το AP όσο και η γερμανική DW δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου.

Μεταλλικός φράχτης, μήκους 27 χιλιομέτρων

Οπως μετέδωσε το OPEN, μετά τις Καστανιές διακρίνεται ξεκάθαρα η επέκταση του μεταλλικού φράχτη. Υπενθυμίζεται πως ο ρόλος του είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κονσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος, καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Το μήκος του είναι 27 χιλιόμετρα.

Αυξημένες περιπολίες και επιτήρηση

Σημειώνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει θέσει σε ισχύ αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, κάνοντας χρήση των πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων. Παράλληλα, ενισχυμένες είναι τόσο οι πεζές όσο και οι εποχούμενες περιπολίες από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.