Οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τόνισε την αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει:

«Υπογράμμισα την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές συνομιλίες επίλυσης. Η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για το Κυπριακό»

Με εθνικιστικές κορώνες και εμπρηστικές δηλώσεις προς την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπραγματοποίησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη «βουλή» του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.

«Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για το Κυπριακό»

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος το χαρακτήρισε ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας και του ηρωικού έπους του 1974» και προχώρησε σε σκληρή επίθεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά – η οποία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις – δεν επιθυμεί μια λύση, σημείωσε.

«Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί. Ωστόσο, παρά τις προδοσίες, δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί.

«Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Τουρκίας για δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής.