Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξήγγειλε νέα άτυπη σύνοδο 5+1 για το Κυπριακό, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 

Για τη σύνοδο στην Γενεύη είπε ότι «δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινό έδαφος», αναφερόμενος στις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη και στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Χρονικώς τοποθέτησε την επόμενη σύνοδο σε 2-3 μήνες αφού προηγηθούν προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως ο ίδιος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε καμία περίπτωση δεν επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την αποτυχία, παρά το ότι οι θέσεις της βρισκόντουσαν εκτός του πλαισίου που είχε θέσει και ο ίδιος στο Κραν Μοντανά.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων στη Γενεύη

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. «Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.