Η Apple έχει πληγεί με ομαδική αγωγή επειδή φέρεται να πωλούσε λουράκια για τα smartwatches της που περιείχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), κοινώς γνωστών ως «παντοτινών χημικών».

Οι χημικές ουσίες PFAS -που είναι καλές στο να αντιστέκονται στο νερό, τον ιδρώτα και τα έλαια- βρίσκονται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, μαξιλάρια στρωμάτων, αδιάβροχα ρούχα και λουριά ρολογιών. Αυτές οι χημικές ουσίες χρειάζονται αιώνες για να διασπαστούν και η έκθεση πέραν ορισμένων επιπέδων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την EPA.

Η αγωγή κατά της Apple, που εντοπίστηκε από το The Register, κατηγορεί την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί φθοριοελαστομερή σε τρία λουράκια του Apple Watch – το Sport Band, το Ocean Band και το Nike Sport Band. Τα φθοριοελαστομερή, αν και ανθεκτικά και άνετα, είναι μια πολυμερής μορφή PFAS.

Επικαλούμενη τη δέσμευση της Apple το 2022 να καταργήσει σταδιακά τα προϊόντα που περιέχουν PFAS, η αγωγή κατηγορεί την Apple ότι εν γνώσει της πωλούσε προϊόντα που περιείχαν αυτές τις επιβλαβείς ουσίες και δεν προειδοποιούσε επαρκώς τους καταναλωτές για τους σχετικούς κινδύνους.

«Όσον αφορά τα ρολόγια, [η Apple] συνεχίζει να αποκρύπτει την ύπαρξη PFAS στο σημείο αγοράς», υποστηρίζει η αγωγή. «Οι καταναλωτές, ως εκ τούτου, εύλογα δεν θα είχαν τρόπο να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα είναι γεμάτα με επιβλαβείς χημικές ουσίες και αντ’ αυτού πιστεύουν αυτά που η [Apple] ψευδώς υπόσχεται».

Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι η Apple θα μπορούσε να είχε ενημερώσει τους ευαισθητοποιημένους σε θέματα υγείας πελάτες της σχετικά με τις επιβλαβείς τοξίνες χρησιμοποιώντας διαφορετικό υλικό για τα λουράκια.

Στα τέλη του 2022, η Apple δήλωσε ότι σχεδίαζε να «καταργήσει προσεκτικά τα PFAS με τρόπο που να μην οδηγεί σε λυπηρές υποκαταστάσεις [και να δώσει προτεραιότητα] στις δραστηριότητές μας για τη σταδιακή κατάργηση σε εφαρμογές που οδηγούν στις μεγαλύτερες ποσότητες μείωσης των PFAS και στον πιο ουσιαστικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

«Η Apple θα χρειαστεί χρόνο για να καταργήσει πλήρως τα PFAS από τα προϊόντα και τις διεργασίες μας λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου καταλόγου χρήσης των PFAS, τον εντοπισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων χωρίς PFAS που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες απόδοσης για ορισμένες κρίσιμες εφαρμογές και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για την πιστοποίηση των υλικών», ανέφερε τότε.

Οι ενάγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται όλοι όσοι αγόρασαν τα επίμαχα λουράκια, ζητούν μεταξύ άλλων αποζημίωση, ασφαλιστικά μέτρα που εμποδίζουν την Apple να εμπορεύεται ψευδώς προϊόντα και κυρώσεις.

Παρόμοια ομαδική αγωγή κατατέθηκε κατά της Samsung τον περασμένο μήνα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Notre Dame επιβεβαίωσε την παρουσία PFAS σε 15 ζώνες smartwatch bands.

Διαβάστε ακόμη: