Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τα Κατεχόμενα και το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν, μετά τα προ καιρού «Μητσοτάκης γιόκ», έδειξε διάθεση μεν να συναντηθεί και να συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σύνοδο του Βίλνιους τον Ιούλιο, ωστόσο, από την άλλη, ξεκαθάρισε πως αν γίνει αυτό, θα θέσει το θέμα των εξοπλισμών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε προς τους δημοσιογράφους: «Μετά την εκλογή μας, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε και έδωσε συγχαρητήρια. Αυτή ήταν η διαδικασία. Επομένως, αν τύχει και συναντηθούμε στο Βίλνιους, δεν θα διστάσουμε να συζητήσουμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Όσο δεν υπάρχουν μηνύματα που μας γυρνούν πίσω από καιρό σε καιρό, τότε εμείς θα επιδιώκουμε να μειώσουμε τις εντάσεις και τις εχθροπραξίες, όχι να τις αυξήσουμε. Επομένως, θα τα συζητήσουμε και εκεί».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά και υπάρχει κάτι εδώ. Ξέρουμε τι θα πούμε. Τι είναι αυτό; “Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς τώρα. Πού πάτε λοιπόν με αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική σας δίνει συνεχώς πολλά όπλα. Τα παίρνετε γιατί σας τα δίνουν δωρεάν;”. Μάλλον θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι είμαστε εδώ για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκική Δημοκρατία, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «υπάρχει μια πιο ειρηνική ατμόσφαιρα με τη σημερινή διοίκηση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τις προηγούμενες. Εάν διατηρήσουν αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα και πουν “ναι” στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων ισότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς καμία πρόκληση, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πούμε “γιατί όχι”. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ισότητας της Βόρειας Κύπρου. Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανέντιμη απέναντι στη Βόρεια Κύπρο. Έχουν περάσει και 50 χρόνια, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εμείς θα τα βάλουμε αυτά τα πράγματα στο τραπέζι. Πρέπει να το επανεξετάσουμε και αυτό».

Διαβάστε περισσότερα