Τράπεζες και servicers κατεβάζουν στροφές στους πλειστηριασμούς εν όψει εκλογών.
Βέβαια αυτή η ιδιότυπη εκλογική ομπρέλα προστασίας αφορά μόνο τα ακίνητα μικρής αξίας, δηλαδή ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς μικρότερη των 100 χιλιάδων ευρώ.
Αν και ο στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να συνεχιστούν κανονικά για τα μεγάλα ακίνητα, όπως και για εκείνα που ανήκουν στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ωστόσο κατά τη διάρκεια των εκλογών «παγώνουν» για όλους οι διαδικασίες εκποίησης.
Όπως είναι γνωστό οι εθνικές εκλογές έχουν οριστεί για την 21η Μαΐου, με τη δεύτερη κάλπη να στήνεται αρχές Ιουλίου, ενώ είναι άγνωστο αν θα πάμε και σε Τρίτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ στις 15 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν και οι δημοτικές εκλογές.
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 58.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 15 Απριλίου 2023. Υπολογίζεται ότι το 82,2% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,8% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων (σύμφωνα με την πλατφόρμα imeddlab).
Στην πλατφόρμα e auction είναι αναρτημένοι 183 χιλιάδες πλειστηριασμοί και προγραμματισμένοι για την εβδομάδα που ξεκίνησε 2.193.
Από τους πλειστηριασμούς που έχουν ολοκληρωθεί το 30% έχει επισπευσθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, το 27% από την Εθνική, το 22% από την Alpha Bank και το 12% από την Eurobank.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι servicers από το στοκ των 700 χιλιάδων ακινήτων που αποτελούν υποθήκες σε δάνεια, για περίπου 100.000 από αυτά θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εταιρείες διαχείρισης το 80% των δανείων που έχουν στη διαχείριση τους ρυθμίζεται με κάποιο συναινετικό τρόπο.