Σήμερα (28/02), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα ζητήματα, τα οποία “τροφοδοτούσαν” την προκλητική ρητορική αναθεωρητισμού, σίγησαν από την 6η Φεβρουαρίου και τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, με χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. Συζητάμε για μία εξαιρετικά λαβωμένη Τουρκία, η οποία αποστέλλει συνεχώς μηνύματα προς τρίτους ότι θα συζητήσει κάθε ζήτημα υπό διαφορετικό πρίσμα.

Ο ανθρωπισμός είναι βασικός άξονας του ελληνισμού και του χριστιανισμού. Θα ανοίξουμε “παράθυρο” για διάλογο, χωρίς, ωστόσο, να εφυσηχάσουμε. Το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μία φάση αποκλιμάκωσης, δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να ισχυροποιούμε τα σύγχρονα εξοπλιστικά συστήματα. Όταν γίνεται λόγος για ΑΟΖ, θα πρέπει να υπάρχει η δύναμη επιτήρησης και ελέγχου», κατά τη διάρκεια του απογευματινού (28/02) συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου, υπό την αιγίδα του New York College.

«Ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών με κρίσιμες χώρες»

«Η συμφωνία και ρητή διαβεβαίωση με τη Γαλλία είναι άκρως σημαντική, όπως και η συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και η συμφωνία με την Ιταλία αποτελούν, επίσης, σημαντικά εφόδια στη διάθεση της Ελλάδας. Η χώρα μας, υποστηρίζει τη θέση έναντι του αναθεωρητισμού της Τουρκίας και την ενίσχυση συμμαχιών. Συμμετέχουμς στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι εξαιρετικά ενεργό και επεκτείνεται.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις με σοβαρότητα και στηβαρότητα. Θέλουμε να υπάρξει συνεργασία για τα ελληνοτουρκικά. Επιθυμούμε να προχωρήσουμε και να διευρύνουμε τη σχέση μας, χωρίς να αποτελεί αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά ειλικρινούς διάθεσης. Εύχομαι να προχωρήσει. Δε γνωρίζω τι θα συμβεί στις τουρκικές εκλογές. Το “μπόλιασμα” του τουρκικού λαού, ας φέρει εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο κρατών», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Στο συνέδριο, συμμετείχαν ακόμη: Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος· ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος· ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώην Υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος· ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Βασίλειος Μαρτζούκος· ο Αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Γεωργούσης· ο καθηγητής και Διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις διεθνείς σχέσεις και στρατηγικές σπουδές του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Λάβδας και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Μανώλης Κωστίδης.

Διαβάστε ακόμη: