Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται μικτά στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τις αγορές πετρελαίου στο επίκεντρο μετά από μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, μια ομάδα που αποτελείται από μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία και κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent και του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν έως και 8% αφού ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2% περίπου στις 10 π.μ. ώρα Λονδίνου, με τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να ταλαντεύονται μεταξύ σε οριακών κερδών και ζημιών.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7685.19 μονάδες αυξημένος κατά 0,7%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX  διαπραγματεύεται πάνω κ κάτω στη γραμμή μη μεταβολής, στις 15625.59. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ανοδικά κατά 0,42%, στις 7353.07. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB στις 27283.24 μονάδες θετικός κατά 0,62%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 διαπραγματεύεται στις 9211.1 μονάδες καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,22%.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψαν κέρδη με άνοδο 3,5%, ενώ οι μετοχές ταξίδιωτικών εταιριών και δραστηριοτήτων αναψυχής σημείωσαν κάμψη 0,9%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,5% παρά την πτώση της UBS κατά 2% μετά τις φήμες για περικοπές θέσεων εργασίας.

Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν 2,2% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης μετά τις αναφορές ότι η τράπεζα θα μπορούσε να κάνει μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της εξαγοράς της Credit Suisse.

Έως και 30.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν και στις δύο τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής καθημερινής εφημερίδας Tages-Anzeiger. Στην αναφορά σημειώνεται ένα ανώνυμο ανώτερο διευθυντής της UBS ως πηγή των πληροφοριών. Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά στο CNBC.

Εν τω μεταξύ η είδηση προέκυψε αφού ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός συμφώνησε να αγοράσει την αντίπαλό του Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στις 19 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα