Το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» είναι μια σειρά που μεγάλωσε γενιές παιδιών στην Αμερική αλλά και όπου προβλήθηκε στον κόσμο, από τη δεκαετία του 70 μέχρι και σήμερα. Απ’ότι φαίνεται όμως στο παρασκήνιο δεν ήταν όλα ρόδινα.

Πολλά χρόνια μετά, δύο συμπρωταγωνίστριες του Μάικλ Λάντον, του «πάτερ-φαμίλια» της σειράς, καταγγέλλουν ότι είχε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από τον «Τσαρλς Ίνγκαλς», τον ηθικό αγρότη και υποδειγματικό οικογενειάρχη.

Αρνητικό κλίμα στα γυρίσματα 

Συγκεκριμένα, η Κάρεν Γκράσλ, που στη σειρά έπαιζε τη σύζυγο του «Τσαρλς» κατηγορεί τον τηλεοπτικό σταρ στην αυτοβιογραφία της ότι αρνιόταν να της δώσει δίκαιη αμοιβή, ότι κορόιδευε το σώμα της και έκανε «αηδιαστικά αστεία» για το σεξ. Η 79χρονη σήμερα ηθοποιός παραδέχεται με ειλικρίνεια στο βιβλίο της ότι η κακή σχέση που είχε με τον τηλεοπτικό της σύζυγο πίσω από της κάμερες ήταν και δική της ευθύνη, αφού ήταν αλκοολική και ο εθισμός της «συνέβαλε» στη διατήρηση ενός αρνητικού κλίματος.

Στις σελίδες του βιβλίου της η Γκρασλ αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά των γυρισμάτων που την έκαναν να νιώθει προσβεβλημένη ως γυναίκα και ηθοποιό, όπως τα υποτιμητικά σχόλια του Λάντον για την εμφάνισή της, την άποψή του ότι η ίδια έπρεπε να παίρνει ίδια λεφτά με τα παιδιά-ηθοποιούς της σειράς, βρισιές που χρησιμοποιούσε (π.χ. «[email protected]») και χυδαία αστεία, όπως π.χ. για το πώς μυρίζουν οι γυναίκες μετά από το σεξ.

Σεξιστικό κλίμα

Η Daily Mail ζήτησε από μία ακόμα ηθοποιό που συμμετείχε στην πετυχημένη σειρά να σχολιάσει όσα ισχυρίζεται η Γκρασλ στο βιβλίο της. Η Άλισον Άρνγκριμ, που υποδύθηκε την Νέλι Όλεσον στο «Μικρό σπίτι στο Λιβάδι» χαρακτήρισε αρκετά αντικειμενική και δίκαιη την περιγραφή της πρώην συναδέλφου της, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι, παρά το γεγονός ότι ο Λάντον ήταν μια «επικίνδυνη γνωριμία», έκανε «αηδιαστικά αστεία» και ενθάρρυνε ένα σεξιστικό κλίμα τύπου «Mad Men» στα γυρίσματα, η ίδια (ως έφηβη τότε) τον συμπαθούσε πολύ και τον θεωρούσε φανταστικό.

Ο Μάικλ Λάντον με το ζεύγος Ρέηγκαν το 1978

Η 59χρονη συμφώνησε ότι ο τηλεοπτικός σταρ ήταν πολύ διαφορετικός από τον χαρακτήρα του τρυφερού και ηθικού οικογενειάρχη που ζωντάνευε στη μικρή οθόνη. «Εγώ τα πήγαινα πολύ καλά μαζί του, αλλά πάντοτε έλεγα ότι ήταν ένα απίστευτα εκκεντρικό, υπέροχο και τρελό άτομο. Ο κόσμος τον έχει στο μυαλό του ως έναν ηθικό αγρότη, όμως στην πραγματικότητα ήταν κάπως άτακτος και παλαβός, μια επικίνδυνη γνωριμία. Έπινε, κάπνιζε και έλεγχε φρικτά αστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άρνγκριμ. «Δεν ήταν σαν τον Τσαρλς Ίνγκαλς. Οδηγούσε φεράρι και έκανε τρεις γάμους. Ήταν όμως επίσης τρομερά αστείος και ταλαντούχος», συμπληρώνει.