Στη συνοικία Sunny Isles Beach, σε ένα μικρό νησί στη Φλόριντα των ΗΠΑ, υπάρχει η λεγόμενη «μικρή Μόσχα», η οποία εδώ και ημέρες κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Πρόκειται για μια στενή λωρίδα γης, στα βόρεια του Μαϊάμι, όπου έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί πλούσιοι από τη Ρωσία.
Σε αυτόν τον μικροσκοπικό παράδεισο έχουν «παρκάρουν» τα χρήματά τους, επενδύοντας σε πολυτελή ακίνητα και διάφορες εταιρείες.
Τώρα, όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης απειλούν να τινάξουν στον αέρα το lifestyle τους.
Ορισμένοι ήδη φοβούνται ότι τα χρήματά τους, τα οποία βρίσκονται σε ρωσικές και αμερικανικές τράπεζες, θα «παγώσουν» στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας.
Όμως, οι περισσότεροι προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής.
Ο Ramon Rodriguez, διευθυντής πωλήσεων στην εταιρεία real estate Compass, επισημαίνει στο Business Insider ότι έχει κατακλυστεί από αιτήματα «υποψήφιων αγοραστών που αναζητούν Ρώσους πωλητές».
Θεωρούν ότι οι Ρώσοι θα σπεύσουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους, υπό τον φόβο ενός μελλοντικού «παγώματος» της περιουσίας τους.
Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά των Ρώσων ιδιοκτητών.
Η Alexandra Peters εργάζεται στην ONE Sotheby’s International Realty, το χαρτοφυλάκιο της οποίας είναι γεμάτο από βίλες στη Sunny Isles Beach, αξίας από 8,1 έως 11,5 εκατ. δολαρίων.
Όπως και ο Rodriquez, δεν έχει παρατηρήσει κάποιο κύμα πωλήσεων από τους Ρώσους.
«Όλοι είναι standby»» σχολιάζει χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να «δούμε νέες τάσεις στην αγορά ή στην πώληση».
Το Sunny Isles Beach, τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτέλεσε τόπο υποδοχής εκτοπισμένων Ρώσων από τη Σοβιετική Ένωση.
Και σταδιακά, ο τόπος μετατράπηκε σε «μια ευκαιρία για όσους έχουν χρήματα να ξοδέψουν» τονίζει η Peters, η οποία παραδέχεται ότι οι τοπικές αρχές δεν κάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση αυτών των χρημάτων.
«Όταν είσαι πλούσιος αλλά ζεις σε ένα καθεστώς φόβου, αισθάνεσαι πολύ ελεύθερος εδώ πέρα. Απολαμβάνεις τη ζωή σου».
Παρότι οι αγοραστές αφθονούν στη Νότια Φλόριντα, προς ώρας οι Ρώσοι ιδιοκτήτες μοιάζουν διστακτικοί στο να πουλήσουν.
Ακόμη κι αν η αβεβαιότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η διστακτικότητα απορρέει από την εκτίμηση ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιών αποτελεί έναν νομικό «γόρδιο δεσμό» για την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι κυρώσεις εις βάρος μεμονωμένων προσώπων είναι πιο δύσκολες σε σχέση με τις κυρώσεις εις βάρος μιας χώρας, εξηγεί ο Daniel Gielchinsky, δικηγόρος στην DGIM Law, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα νομικά κόλπα, τα οποία αποκρύβουν την πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών ενός ακινήτου. Κόλπα, τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Ρώσοι μεγιστάνες.