Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επιδιώκει να εμποδίσει την εξαγορά της Activision Blizzard, με δραστηριότητα στο πεδίο των βιντεοπαιχνιδιών, από τη Microsoft και αντί τιμήματος 69 δισ. δολαρίων, με το σκεπτικό ότι η διασύνδεση της κατασκευάστριας του XBOX και του δημοφιλούς ομίλου δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό.
Διευκρινίζοντας τα ανωτέρω, οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι η απόκτηση της Activision από τη Microsoft θα μπορούσε να βλάψει άλλους παίκτες στην αγορά ηλεκτρονικών παιγνίων, η οποία αποτιμάται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, διότι θα περιόριζε την πρόσβαση των αντιπάλων στα μεγαλύτερα παιχνίδια της πρώτης. Η συναλλαγή δυνητικά θα μετατρέψει τη Microsoft στη νούμερο 3 εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, πίσω από την κινεζική Tencent Holdings και την ιαπωνική SONY. Αφορμή για την κινητοποίηση της επιτροπής, υπήρξε καταγγελία που έφθασε σε εκείνη.
«Η Microsoft έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να κρατήσει περιεχόμενο μακριά από τους ανταγωνιστές στο πεδίο των ψηφιακών παιγνίων», τόνισε η Χόλι Βέντορα, Διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της Ομοσπονδιακής Επιτροπής. «Σήμερα, επιδιώκουμε να εμποδίσουμε την εταιρεία να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου στούντιο δημιουργίας παιχνιδιών και να το χρησιμοποιήσει με σκοπό να βλάψει τον ανταγωνισμό σε πολλές δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές παιχνιδιών».
Αξιωματούχος της επιτροπής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας για την καταγγελία που υπεβλήθη από εταιρεία, τόνισε πως η τελευταία ανησυχεί ότι η Microsoft θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση, να καθυστερήσει τη διαθεσιμότητα ή να υποβαθμίσει την ποιότητα των πιο δημοφιλών τίτλων της Activision Blizzard σε αντίπαλες πλατφόρμες. Αυτές οι ανησυχίες δε σχετίζονται μόνο με τις βιντεοκονσόλες, αλλά και τις συνδρομητικές υπηρεσίες και τα παιχνίδια που βασίζονται στην τεχνολογία του λογισμικού νέφους, δηλαδή δύο αγορές οι οποίες τελούν σε κατάσταση ανάπτυξης.
Η προτεινόμενη συμφωνία της Microsoft για την απόκτηση της Activision Blizzard είναι η μεγαλύτερη από ποτέ της εταιρείας και μία από τις τριάντα μεγαλύτερες εξαγορές όλων των εποχών. Η συναλλαγή θα δώσει στη Microsoft τη δυνατότητα να είναι δικαιοδόχος σε μερικά από τα δημοφιλέστερα βιντεοπαιχνίδια της δεύτερης, όπως είναι το «Call of Duty» και το «World of Warcraft». Η Microsoft είναι ήδη δικαιοδόχος του «HALO» και του παιχνιδιού δημιουργίας εικονικού κόσμου «Minecraft».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα διευρύνει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για παίκτες και προγραμματιστές παιχνιδιών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ και συμπλήρωσε ότι «η εταιρεία έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνισμού, κάνοντας κάποιες υποχωρήσεις έναντι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής προ ολίγων ημερών. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπόθεση και καλωσορίζουμε την ευκαιρία που μας δίδεται να την παρουσιάσουμε στο δικαστήριο».
Διαβάστε ακόμη:
- «Ναυάγησε» η μεταγραφή κορυφαίου δημοσιογράφου, τον οποίο ο Τσίπρας προόριζε για εκπροσώπου τύπου!
- «Οργισμένος» ο Πρωθυπουργός από τη στάση των τραπεζιτών που αρνούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες!
- H πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο: Ποια είναι και πού βρίσκεται
- Η Νέα Δημοκρατία δεν θα στηρίξει ξανά τον Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής