Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε η 72η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ που σηματοδότησε την αλλαγή διοικητικής σκυτάλης και την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ έπειτα από 14 χρόνια στο τιμόνι του Οργανισμού.

Ο κ. Τσαμάζ ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας συγκινημένος για το γεγονός ό,τι απευθύνεται στους μετόχους για τελευταία φορά ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ. «Μαζί διανύσαμε ένα δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι μετασχηματισμού που υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και ξεκίνησε το 2011 με βάση την ισχυρή παρακαταθήκη που άφησε ο προκάτοχός μου, Παναγής Βουρλούμης. Καταφέραμε ο ΟΤΕ να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα», τόνισε.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η διοίκηση ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε εκείνα που μπορούσε να επηρεάσει, την εταιρική κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας. Η οικονομική κρίση αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία για να ξαναχτιστεί ο ΟΤΕ από την αρχή και στη δεύτερη φάση του μετασχηματισμού τέθηκε ως στόχος ο Οργανισμός να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μετά από 14 χρόνια ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρεία, τόνισε ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη θητεία τους σε όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Για το 2024 έχουμε όλα τα εχέγγυα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις και να εκπληρώσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί στη χρονιά, υπογράμμισε. «Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο υπερήφανος για αυτό που καταφέραμε μαζί. Να φέρουμε τον ΟΤΕ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Η εταιρεία που παραδίδω είναι σε εξαιρετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση, Είμαι βέβαιος πως ο Κώστας Νεμπής θα οδηγήσει τον ΟΤΕ ακόμη πιο ψηλά. Γνωρίζω πως αφήνω την εταιρεία σε καλά χέρια», σημείωσε χαρακτηριστικά,

Ευχαριστώντας όλους για τη συνεχή εμπιστοσύνη και τη στήριξη τα τελευταία 14 χρόνια, ακολούθησε το παρατεταμένο χειροκρότημα όσων βρίσκονταν στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του ΟΤΕ.

Μεταξύ των θεμάτων που αναφέρθηκαν οι μέτοχοι ήταν το ζήτημα της συστηματικής αγοράς ιδίων μετοχών και εν συνεχεία της ακύρωσής τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταθερά το ποσοστό του μητρικού ομίλου DT. Επίσης η διοίκηση ερωτήθηκε για το ομολογιακό δάνειο που χορήγησε η DT στον ΟΤΕ, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μετόχων, ο κ. Τσαμάζ και ο κ Μαζαράκης μεταξύ άλλων τόνισαν πως η αγορά ιδίων μετοχών σε περιόδους που χαρακτηρίζονται απο διακυμάνσεις αποτελεί τακτική φιλική για όλους τους μετόχους. Η Morgan Stanley εκτελεί την επαναγορά μετοχών και γίνεται με τρόπο που δεν επηρεάζει τη ροή του trading, ανέφεραν. Το ποσοστό της DT ανέρχεται σήμερα στο 53,4% τόνισε ο κ. Τσαμάζ και επανέλαβε ότι ο γερμανικός όμιλος από την είσοδό της στον ΟΤΕ είχε βάσει της συμφωνίας δικαιώματα πλειοψηφίας. Απαντώντας ως μέτοχος, όπως είπε, ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως δεν βλέπει λόγο για τον οποίο η DT θα προχωρήσει σε delisting του ΟΤΕ από το Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά στον ανταγωνισμό και την τιμολόγηση των υπηρεσιών, ο κ. Τσαμάζ είπε πως ο ΟΤΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος και ειδικά για τις οπτικές ίνες στόχος είναι η επιτάχυνση της χρήσης από όλο και περισσότερους καταναλωτές. Για την πιθανότητα να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια στην κινητή τηλεφωνία, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως μέσω της διαχείρισης που έγινε από τη διοίκηση κατάφερε ο ΟΤΕ να απορροφήσει το αυξανόμενο λειτουργικό και ενεργειακό κόστος της προηγούμενης περιόδου. Για το ομολογιακό δάνειο ειπώθηκε πως είναι μόλις 4 μηνών διάρκειας και θα εξυπηρετήσει τη συγκεκριμένη περίοδο που είναι υψηλών πληρωμών και είναι πολύ πιο φθηνό από οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

Στο πλαίσιο της ΓΣ υπερψηφίστηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας, με βασικότερο την εκλογή νέου ΔΣ. Η θητεία του απερχόμενου  ΔΣ με επικεφαλής τον κ. Τσαμάζ  λήγει σήμερα και με την εκλογή του νέου 10μελούς ΔΣ σηματοδοτείται η αλλαγή διοικητικής σκυτάλης στον ΟΤΕ, με τον κ. Νεμπή να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και CEO αφού συνεδριάσει το νέο ΔΣ.

Διαβάστε ακόμη