Η ανυπαρξία αντιπολίτευσης προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες και στην κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλη πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας παρά την επίπλαστη πολιτική κυριαρχία που εμφανίζει εξαιτίας της διάλυσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει πολιτική πόλωση, ούτε και διακύβευμα.

Το σκιάχτρο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προέβαλε ο μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης για να φοβίζει τον κόσμο, έχει μετατραπεί σε ένα μπουλούκι και προσφέρει μόνο κακόγουστο θέαμα.

Το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, δεν δημιουργεί προσδοκίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να αιμορραγεί ενώ τρομάζει στην κυριολεξία το πλειοψηφικό ρεύμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ του «Κανένα».

Η κατάσταση τείνει να γίνει χαοτική στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία δεν αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι να ρευστοποιηθεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, όπως συνέβη στην Ιταλία.

Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τον βασικό της πυλώνα που είναι οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι και ταυτόχρονα διέρρηξε τις σχέσεις της με το παραδοσιακό κομμάτι της Δεξιάς, έχει καταστεί ευάλωτη ακόμη και αν αντίπαλος της είναι ο «Κανένας».

Ο κίνδυνος για τη ΝΔ εμφανίζεται από τα κόμματα που βρίσκονται προς τα Δεξιά της, τα οποία αθροίζουν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Δεξιάς οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λεγόμενη στροφή σε ένα θολό Κέντρο και την αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της παράταξης.

Το γεγονός ότι πάνω από πενήντα βουλευτές της ΝΔ διατυπώνουν αντίστοιχους προβληματισμούς, συνιστά σήμα κινδύνου.

Πάντως κομβικό σημείο για την κυβέρνηση είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κυρίαρχη είναι η απαίτηση ο νέος πρόεδρος να προέρχεται από την παράταξη και να εκφράζει τον λεγόμενο πατριωτικό χώρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου πρότεινε για πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή ή τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα κόμματα που βρίσκονται στα Δεξιά της ΝΔ αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που στηρίζει τη ΝΔ έχουν την ίδια άποψη.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και το μήνυμα που θα εκπέμψουν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ήταν απόντες από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, αποκαλύπτει τη διαφωνία τους με την στρατηγική που ακολουθεί το Μαξίμου σε μία σειρά από κρίσιμα προβλήματα.

Είναι δεδομένο ότι οι δύο πρώην αρχηγοί της ΝΔ θα θέσουν και το ζήτημα της αλλοίωσης της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της παράταξης.

Πρόκειται επίσης να απευθύνουν προειδοποίηση ενόψει εκλογής προέδρου, ότι δεν πρόκειται να περάσουν υποψηφιότητες σαν αυτή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Βέβαια αν κάποιοι στο Μαξίμου επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν πολιτικά, τότε δεν αποκλείεται να προτείνουν ακόμη και τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα γίνει χειρότερα και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε ακόμη: