search

ΚΟΣΜΟΣ

Μια “έκθεση-σταθμός” του Andy Warhol στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Η επιλογή του Warhol, ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου άνδρα, για την έκθεση μπορεί κάλλιστα να είναι μια δοκιμασία ανεκτικότητας σε μια χώρα όπου η συναινετική συμπεριφορά ομοφυλοφίλων τιμωρείται με θάνατο ή μαστίγωμα.

warhol

Το Μουσείο Andy Warhol διοργανώνει στο Πίτσμπουργκ μια έκθεση που περιγράφεται ως «εισαγωγή» για πολλούς στο έργο του αείμνηστου γκέι καλλιτέχνη.

Μια έκθεση έργων του Andy Warhol πρόκειται να παρουσιαστεί στη Σαουδική Αραβία τον επόμενο χρόνο, ενισχύοντας περαιτέρω τα πολιτιστικά διαπιστευτήρια της εξαιρετικά συντηρητικής χώρας της Μέσης Ανατολής.

Η έκθεση «Fame: Andy Warhol in AlUla» (17 Φεβρουαρίου-16 Μαΐου), που διοργανώνεται από το Μουσείο Andy Warhol στο Πίτσμπουργκ, θα ανοίξει στο Maraya, έναν χώρο στην τεράστια βορειοδυτική περιοχή κληρονομιάς της AlUla, η οποία διαφημίζεται σε μεγάλο βαθμό ως νέος τουριστικός προορισμός. Η επιλογή του Warhol, ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου άνδρα, για την έκθεση μπορεί κάλλιστα να είναι μια δοκιμασία ανεκτικότητας σε μια χώρα όπου η συναινετική συμπεριφορά ομοφυλοφίλων τιμωρείται με θάνατο ή μαστίγωμα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πίνακες ζωγραφικής και στάμπες διασημοτήτων και σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Ντόλι Πάρτον μεταξύ άλλων. Θα περιλαμβάνει επίσης ταπετσαρία σχεδιασμένη από τον Warhol και ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του, το Silver Clouds (1966), μια διαδραστική απεικόνιση μεγάλων, σε σχήμα μαξιλαριού, laminate μπαλονιών σταθεροποιημένων με μικρά βαρίδια ψαρέματος.

warhol2

Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν επίσης σπάνιες αρχειακές φωτογραφίες που έγιναν στο στούντιο του Warhol, μαζί με πορτρέτα Polaroid του καλλιτέχνη.

Η Nora Aldabal, η εκτελεστική διευθύντρια για τις τέχνες και τις δημιουργικές βιομηχανίες στο Arts AlUla, δήλωσε στο theartnewspaper ότι «το Fame: Andy Warhol in AlUla» αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου οράματος καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών για την AlUla και μια συνέχεια των «εξαιρετικών έργων σύγχρονης τέχνης» που οδήγησαν στο τα εγκαίνια του μουσείου σύγχρονων τεχνών της AlUla.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει από της 17 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 16 Μαΐου 2023.

Διαβάστε ακόμη: