Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ λαμβάνεται γενετικό υλικό για DNA από όλους σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη, φίλαθλου της ΑΕΚ. H ελληνική αστυνομία συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, λένε τα ρεπορτάζ, ενώ στους Ευζώνους συνελήφθησαν επτά Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία για ανάμειξη στα προχθεσινά επεισόδια, αλλά στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι’ αυτό κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Η δολοφονική επίθεση χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε οδήγησε στον θάνατο τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή και τον τραυματισμό εννέα ατόμων απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με την σημείωση πως η Ελληνική Αστυνομία ήταν πλήρως ενήμερη για τις κινήσεις των εκατόν πενήντα οπαδών. Η κροατική αστυνομία υπέβαλε όλες τις συγκεντρωμένες πληροφορίες «που ενδιαφέρουν την ασφάλεια σχετικά με τους οπαδούς που θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ελλάδα», μέσω των διεθνών διαύλων της Europol και της Interpol, τόσο στην ελληνική αστυνομία, όσο και στην αστυνομία των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή του κονβόι των ακροδεξιών χούλιγκαν (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Η ελληνική αστυνομία γνώριζε το νεοναζιστικό υπόβαθρο των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μέχρι τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων με τα οποία διέσχισαν τη χώρα. Το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. στις 6 Αυγούστου προδιαγράφει μάλιστα την άφιξη τους με ειδική αναφορά για οπαδούς του Παναθηναϊκού, με τους οποίους είναι «αδελφοποιημένοι» καθώς και λεπτομέρειες για την επικείμενη διαμονή τους στην Αθήνα.

Οι Κροάτες δηλαδή είχαν βοήθεια από οπαδούς θύρας του Παναθηναϊκού για την διαμονή, την οργάνωση πιθανόν και τον εξοπλισμό τους. Η αστυνομία τους παρακολουθούσε, αλλά τους έχασε στην Αττική οδό και γνωρίζει πότε και πώς προμηθεύτηκαν τα μαχαίρια και τα καδρόνια που χρησιμοποίησαν στην επίθεσή τους.

Οι Bad Blue Boys, τα «Κακά Παιδιά με τα Μπλε» είχαν δεχθεί έφοδο στα γραφεία του συνδέσμου τους στο Ζάγκρεμπ όπου βρέθηκαν πυρσοί και πυροτεχνήματα, όπλα και άλλα δολοφονικά αντικείμενα με graffiti αφιερωμένα στον Αδόλφο Χίτλερ. «Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό αποκαλούνται με το προσωνύμιο (Bad Blue Boys), μασκότ των οπαδών είναι η απεικόνιση ενός μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους το «I love Dinamo» αναφέρεται σε έκθεση της ελληνικής αστυνομίας. Η οργάνωση των Β.Β.Β χρονολογείται από την 17/05/1986 στο Σπλίτ Κροατίας, με την στρατολόγηση μελών από διάφορες περιοχές του Ζάγκρεμπ. Θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ευρώπης (κατηγορίας RISK) τόσο για τον σωματικό, όσο και για τον φωνητικό εκφοβισμό που προκαλούν, ενώ στις τάξεις τους συμμετέχουν και άτομα με τον ευρύ χαρακτηρισμό «σκίνχεντ», πράγμα που επιβεβαιώνει την φασιστική και την ρατσιστική τους διάθεση».

«Η γενικότερη εικόνα των οπαδών σε εντός και εκτός αγώνες χαρακτηρίζεται από ακραίες και βίαιες συμπεριφορές όπως, εκτεταμένη χρήση κροτίδων και βεγγαλικών, επιθέσεις με χρήση μαχαιριών, επιθέσεις σε αθλητικές αποστολές, σε παίχτες και παράγοντες ομάδων, επιθέσεις με πέτρες, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ κατά πραγμάτων και προσώπων, βανδαλισμούς, επιθέσεις και τραυματισμούς Αστυνομικών δυνάμεων, χρήση σωματικής βίας και άλλα, πράξεις που αδιαμφισβήτητα ενισχύουν την εγκληματική τους συμπεριφορά».

«Συνήθως φοράνε σκουρόχρωμα ρούχα και μερικές φορές έχουν τα διακριτικά του συνδέσμου τους (Bad Blue Boys). Αρκετές φορές συγκρούονται με τους αντίπαλους οπαδούς.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, χρησιμοποιούν πτυσσόμενα γκλοπς, αυτοσχέδια ρόπαλα, φωτοβολίδες και άλλα πυροτεχνουργικές συσκευές αλλά και οποιαδήποτε άλλο αντικείμενο πρόσφορο για επίθεση, όπως καρέκλες, τασάκια κλπ. Συνήθως κάνουν χρήση φωτοβολίδων και πυροτεχνουργικών συσκευών, τόσο στο γήπεδο, όσο και στην αστική περιοχή».

Η δράση των Bad Blue Boys ήρθε στο προσκήνιο όταν  στις 3η Μαΐου 1990 στο στάδιο Mαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των Bad Blue Boys, των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου Delije και της αστυνομίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μερικοί μαχαιρώθηκαν, πυροβολήθηκαν και δηλητηριάστηκαν από δακρυγόνα. Πέρυσι τέσσερις χιλιάδες οπαδοί παρέλασαν στο Μιλάνο χαιρετώντας ναζιστικά, ενώ συχνά τραγουδούν το “Za dom spremni” (“Έτοιμοι για την πατρίδα”) -ύμνο στο καθεστώς των Ούστασε της φασιστικής οργάνωσης που συμμάχησε με τους Ναζί και δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι σχέσεις των Β.Β.Β. με τη Θύρα 13 που θυμίζει τους Green Devils, με πανό τον πράσινο διάβολο και τη Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών, τη γνωστή ΝΟΠΟ, στην οποία συμμετείχαν άτομα με πέτσινα που ήταν μαχαιροβγάλτες και έμπαιναν στη Θύρα 13 με σακούλες γεμάτες νεράντζια με ξυράφια. Ο ΝΟΠΟ, στον οποίο ανήκε με το ψευδώνυμο Mavor – από το Μαυροειδής Βορείδης – συνήθιζε στην πορεία από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προς την Ομόνοια να σταματά στην Ιπποκράτους και να φωνάζει αντικομμουνιστικά συνθήματα έξω από τα γραφεία του μαοϊκού «ΚΚΕ μ-λ».

Μια φορά είχε τυπώσει φέιγ – βολάν με την υπογραφή «Βασίλειος Βουλγαροκτόνος». Και μια άλλη φορά θα στείλει ανοιχτό γράμμα στους παίχτες της ομάδας, με σφραγίδα ταχυδρομείου του Πειραιά: «Είμαστε οι ΝΟΠΟ. Αν οι παίχτες δεν νικήσουν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα βλαστημήσουν την ώρα και τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη Λεωφόρο».

Οι Νοπίτες, εκτός από το να τα σπάνε στην Τούμπα ως «βουλγαροκτόνοι», άρχισαν να κυκλοφορούν με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς. Στα γραφεία του συνδέσμου των οπαδών της ομάδας στο Περιστέρι κάποιος οπαδός θα δολοφονήσει για ένα ρολόι ένα Νιγηριανό μικροπωλητή. Ο δολοφόνος συλλαμβάνεται, είναι ένας 28χρονος «χαπάκιας». Η πρώτη ρατσιστική-νεοναζιστική οργάνωση φιλάθλων διαλύεται. Το πρώτο ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα θεωρήθηκε ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Η σύμπραξη οπαδών του Παναθηναϊκού και των Bad Blue Boys αποδεικνύεται από μήνυμά τους για τα 113 του Παναθηναϊκού -πριν δυο χρόνια- στο οποίο αναφέρουν πως «εμείς, όπως και εσείς, είχαμε προβλήματα με τον πρόεδρο του συλλόγου και, όπως εσείς δεν θέλετε να συνάψετε ειρήνη με την αδικία και την καταπίεση. Μοιραζόμαστε τους ίδιους εχθρούς που έχουν την ίδια διεφθαρμένη ιδεολογία. Στο τέλος, ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα στα γήπεδα και να κερδίζετε τρόπαια με την ομάδα σας».

Η συνάντηση αυτή έγινε τελικά έξω από το γήπεδο με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός οπαδού της ΑΕΚ, η αστυνομία αναζητά τον δολοφόνο ανάμεσα σε Κροάτες οπαδούς, αλλά ο ρόλος των «αδελφών» των Β.Β.Β στη φιλοξενία, τον εξοπλισμό και την βοήθεια στην επίθεση θα πρέπει να διερευνηθεί. Το έγκλημα ήταν οργανωμένο και μάλλον δεν φταίνε οι διευθυντές της Τροχαίας. Η δολοφονία είχε προαγγελθεί, η αστυνομία γνώριζε μέρα και ώρα και όπως φαίνεται είχε στα χέρια της τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο δολοφόνος.

Διαβάστε ακόμη: