Τραγική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για την πανδημία στη χώρα μας, όταν διαπιστώνει κανείς ότι χιλιάδες πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και, μάλιστα, πρώτοι απ’ όλους, δηλαδή οι ηλικιωμένοι – η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού – δεν το έκαναν, είτε από φόβο, είτε από κακή πληροφόρηση, είτε από αδιαφορία.

Και είναι τραγική η εικόνα, γιατί απλούστατα πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς κορωνοϊού στις ΜΕΘ – αρκετοί εκ των οποίων καταλήγουν – όπως έγινε γνωστό, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Γι’ αυτό, οι γιατροί, οι λοιμωξιολόγοι, αλλά και η πολιτική ηγεσία του τόπου καλούν όλο και πιο συχνά πλέον τους πολίτες να εμβολιαστούν. Μια ματιά στα στοιχεία αναφορικά με τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, αλλά και όσους καταλήγουν, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το λόγο: ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστος.

Κορονοϊός: Γεμάτες οι ΜΕΘ, δεν άντεξε την εφημερία το Λαϊκό - Φορεία στους θαλάμους | Έθνος

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, άτομα δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού, επεσήμανε, δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ μόνο το 65% στους άνω των 80 ετών έκανε την πρώτη δόση εμβολίου ή έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, μάλιστα, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λυπηρό» το γεγονός και απηύθυνε εκ νέου έκκληση, ιδίως προς τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση νόσησης, να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο, το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσου, αλλά και των θανάτων εξαιτίας της, οι οποίοι για τον Απρίλιο μόνο έχουν ανέλθει – μέχρι στιγμής – σε 1.859.

Κορονοϊός: ΣΟΚ! Ρεκόρ εισαγωγών κορονοϊού στην Αττική με 213 ασθενείς το τελευταίο 24ωρο - 90 ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ - Iatropedia

Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν ασφυκτικά τις ΜΕΘ

Σχεδόν 10.000 θάνατοι σε διάστημα 14 μηνών είναι ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας του νέου κοροναϊού μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Από τον Μάρτιο του 2020 έως και χθες, έχουν καταγραφεί 9.950 θύματα της νόσου, με το δεύτερο κύμα της να είναι και το πιο φονικό, αφού το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 δηλώθηκαν 4.212 θάνατοι ασθενών κορωνοϊού.

Σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο κύμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 3.446 θάνατοι ασθενών, τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο τέταρτος μήνας από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας. Ένα πρόγραμμα, μάλιστα, που έδωσε προτεραιότητα στους ηλικιωμένους. Και όμως, πολλοί δεν πήγαν να εμβολιαστούν, ενώ είχαν τη δυνατότητα και, δυστυχώς, τα αποτελέσματα, τα βλέπουμε στις ΜΕΘ.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.