Την Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για μεταναστευτικό και την σχετική τροπολογία Καιρίδη.
Η τροπολογία για το μεταναστευτικό, που εισήγαγε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, εντάχθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προβλέπει την υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, προκάλεσε διάσταση απόψεων προς στιγμήν στη Νέα Δημοκρατία.
Αρχικά συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκαν στην τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη για τη σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας, επικαλούμενοι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές προχώρησαν σε διευκρινίσεις για το θέμα της της νομιμοποίησης μεταναστών.
Σε σχέση με το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανέφεραν: «Αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρείς μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:
“Δημοσιογράφος: Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση”».
Στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές σχετικά με την τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησαν: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».
Καιρίδης: Τι είπε ο υπουργός για την τροπολογία και την αντίδραση Σαμαρά
Νωρίτερα, για την τροπολογία της χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες, μίλησε ο ίδιος ο Δημήτρης Καιρίδης, κάνοντας αναφορά και στην έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για αυτή τη ρύθμιση.
«Δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες, γιατί η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην χώρα αιτούνται άσυλο και σύμφωνα με τον διεθνή νόμο είναι φιλοξενούμενοι της χώρας. Όποιος όρος και αν υιοθετηθεί: παράνομοι μετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ουσία είναι πως όσοι διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα είναι επιστρεπτέοι, είμαστε κάθετοι σε αυτό, πρέπει να γυρίζουν κατά το δυνατόν στην χώρα προέλευσης τους», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.
«Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Όμως, η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”. Το θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς», συμπλήρωσε για τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο Δημήτρης Καιρίδης, επεσήμανε ωστόσο και ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση. «Η ρύθμιση αφορά όσους είναι παρανόμως στην Ελλάδα, κυρίως άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα και εκ των υστέρων βρέθηκαν σε παρανομία. Είναι περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αλβανία και την Γεωργία. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα, φεύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχει φάρος, υπάρχει μαγνήτης, υπάρχει πόλος έλξης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία και η βόρεια Ευρώπη και εκεί πηγαίνουν, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης», σημείωσε.
«Είναι διογκούμενο το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, έχω αιτήματα για εργάτες γης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, έχω συνεχή αιτήματα από βουλευτές από πολλές περιοχές. Δεν είναι νομιμοποίηση, παίρνουν χαρτιά για δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και το χάνουν όταν σταματούν να εργάζονται και επιστρέφουν στο καθεστώς το προηγούμενο.
«Δεν το κάνουμε μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την δημόσια ασφάλεια, για να είναι καταγεγραμμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα υπάρξει και πλατφόρμα για την αναζήτηση των εργατών αυτών με την τροπολογία, αλλά ήδη οι συνεταιρισμοί είναι στην αναζήτηση και κατά βάση τους έχουν ήδη βρει αυτούς που θέλουν», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Εθνική Τράπεζα – Τράπεζα Πειραιώς: Ταχεία αποκρατικοποίηση με οδηγό το θετικό momentum
- Ολυμπιακός: Τιμώρησε με δια βίου αποκλεισμό τον οπαδό που επιτέθηκε ρατσιστικά στον διαιτητή
- Ποιος μεγαλόσχημων επιχειρηματίας είναι παθολογικός τσιγγούνης;
- Σνόμπαρε τον Αλαφούζο ο Μητσοτάκης και ο «μιντιάρχης» τα έχει πάρει