Το καλοκαίρι του 2019, λίγο πριν μπει στη ζωή μας ο κορωνοϊός οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη είχαν… ξεσαλώσει δημιουργώντας ένα νέο τρομακτικό ρεκόρ αναφορικά με τα χρήματα που είχαν ξοδέψει για τις μεταγραφές εκείνης της περιόδου.
Συνολά 7.568 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν βγει από τα ταμεία κάποιων ομάδων (για να μπουν σ’ αυτά κάποιων άλλων) κι αυτό το ποσό συνιστούσε την κορυφαία επίδοση για μία μόνο μεταγραφική περίοδο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα κι αφού η πανδημία άφησε τα σημάδια της και στις football business (χωρίς να έχουν ανακάμψει ακόμη όλοι στο 100%) η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικονομία δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ (το οποίο επαναλαμβάνουμε αφορά μόνο μια μεταγραφική περίοδο και όχι το σύνολο της ημερολογιακής χρονιάς ή της ποδοσφαιρικής σεζόν).

world-record-spending-2023-in-news-com-1693387250-115352

Παρόλο που Serie A (Ιταλία) και La Liga (Ισπανία) απέχουν πολύ από τα… έξοδα που έκαναν προ κορωνοϊού, αυτό το κενό υπερκαλύφθηκε από τη (συνήθη υπόπτο) Premier League (των Αμερικανών επενδυτών) και φυσικά την επέλαση από τη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία).
Έτσι λοιπόν τρεις ημέρες πριν το επίσημο κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου σύμφωνα με το πάντα έγκυρο transfermarkt.com μέχρι στιγμής οι διεθνείς μεταγραφές που έχουν γίνει έχουν κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 7.631 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Στο προηγούμενο ρεκόρ (καλοκαίρι 2019) τα 7.568 δισ. αφορούσαν στις μεταγραφές 1969 ποδοσφαιριστών με την Premier League να έχει τη μερίδα του λέοντος (ως προς τα χρήματα) με 1,53 δισ., τη La Liga να ακολουθεί με επένδυσε 1,38 δισ., η Serie A με 1,23 δισ. ευρώ, η Bundesliga με 762 εκατ. ευρώ και η Ligue 1 (Γαλλία) με 713 εκατ. ευρώ.

Σήμερα οι μέχρι τώρα δαπάνες των ομάδων της Premier League είναι μόλις… 2,43 δισ. ευρώ.

Το 2019 κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ότι στους… μεγάλους παίκτες θα συμπεριλαμβάνονταν ομάδες όπως οι Αλ Χιλάλ, η Αλ Ιτιχάντ, η Αλ Νασρ κι η Αλ Αχλί. Κοινό τους γνώρισμα; Όλες είναι από τη Σαουδική Αραβία έχουν πολλά λεφτά και το δείχνουν! Κι έτσι ενώ το καλοκαίρι του 2022 ξόδεψαν μόλις 37 εκατομμύρια, φέτος έχουν μοιράσει 882.8 εκατομμύρια σε διάφορες ομάδες φέρνοντας αμέτρητους σούπερ σταρ στις ομάδες τους…

Δεδομένου ότι επισήμως η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχει και το παράθυρο των ελευθέρων (όσοι δεν έχουν συμβόλαιο με κάποια ομάδα) που κλείνει στις 20 Σεπτεμβρίου το ρεκόρ αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο…

Διαβάστε ακόμη: