Η Porsche αλλάζει λογότυπο στα αυτοκίνητά της μετά από 15 χρόνια και ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την τριετή εργασία των σχεδιαστών αλλά και την πολυετή ιστορία του διάσημου θυρεού που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1952.

Porsche New Logo 2023

Το άλογο

Το ανασηκωμένο στα δύο πόδια άλογο στη μέση του θυρεού της Porsche προέρχεται από τη σφραγίδα της πόλης της Στουτγάρδης. Το όνομα έχει την προέλευσή του από την εκτροφή αλόγων (“stud garden”). Σε συνδυασμό με το όνομα της πόλης που έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το άλογο, η Porsche ταυτίζεται με την πατρίδα της, στη Σουαβία.

Porsche Νέο Σήμα Άλογο

Τα χρώματα

Τα χρώματα μαύρο και κόκκινο και τα στυλιζαρισμένα κέρατα ελαφιού που υπάρχουν στο σήμα, προέρχονται από το παραδοσιακό έμβλημα της Βυρτεμβέργης-Χοεντσόλερν. Η Βυρτεμβέργη-Χοεντσόλερν ήταν ένα από τα τρία κρατίδια που ενώθηκαν το 1952 για να συνθέσουν αυτή που σήμερα γνωρίζουμε ως Βαδη-Βυρτεμβέργη.

Porsche New Logo 2023

Ανοικτός διαγωνισμός για το σήμα

Η πρώτη αναζήτηση ενός εμπορικού σήματος Porsche έγινε μέσω ενός ανοικτού διαγωνισμού. Τον Μάρτιο του 1951, ο γιατρός της Στουτγάρδης και συλλέκτης έργων τέχνης Ottomar Domnick προκήρυξε διαγωνισμό στις γερμανικές ακαδημίες τέχνης. Το βραβείο που προσφερόταν για τη δημιουργία ενός λογότυπου ήταν 1.000 γερμανικά μάρκα. Ωστόσο, κανένα από τα σχέδια που υποβλήθηκαν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό που είχε στο μυαλό της η διοίκηση της Porsche.

Το σημείωμα του Ferry Porsche

Ο Αμερικανός εισαγωγέας αυτοκινήτων Max Hoffman έπαιξε ρόλο στη δημιουργία του εμβλήματος. Μίλησε με τον Ferry Porsche για την ιδέα ενός λογότυπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ στα τέλη του 1951. Στις 27 Δεκεμβρίου 1951, o Porsche είχε κρατήσει μια σημείωση: “Χείλος τιμονιού διακοσμημένο με το ‘Porsche’ και το έμβλημα της Στουτγάρδης ή κάτι παρόμοιο”.

Porsche New Logo 2023

Δια χειρός σκιτσογράφου

Το αρχικό έμβλημα της Porsche σχεδιάστηκε από τον Franz Xaver Reimspieß. Ο σχεδιαστής, ένας πολύ ταλαντούχος σκιτσογράφος, είχε προφανώς σχεδιάσει και το λογότυπο της Volkswagen το 1936. Στις αρχές του 1952 σχεδίασε την πρώτη εκδοχή του εμβλήματος της Porsche.

Porsche New Logo 2023

Διαδικαστικά

Το έμβλημα της Porsche προστατεύεται ως εμπορικό σήμα από το 1952 με χαρακτηριστικό αναγνώρισης το DE 657728. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά μόνο με τη ρητή συγκατάθεση της Porsche AG.

Porsche New Logo 2023

Όχι πια απλώς γράμματα

Το έμβλημα εμφανίστηκε στα αυτοκίνητα τέσσερα χρόνια μετά τα σκέτα γράμματα Porsche πάνω σε αυτά. Στα τέλη του 1952 το λογότυπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη στεφάνη του τιμονιού και τον Νοέμβριο του 1954 ενσωματώθηκε στη λαβή στο καπό της 356 Speedster. Από το 1959 κοσμούσε επίσης τα καλύμματα των τροχών των σπορ αυτοκινήτων από το Zuffenhausen.

Porsche New Logo 2023

Δοκιμές επί δοκιμών

Η νέα έκδοση του κλασικού θυρεού της Porsche υποβλήθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές προκειμένου να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Αυτές περιλάμβαναν μια δοκιμή κλιματικού κύκλου στο Κέντρο Εξέλιξης της Porsche στο Weissach.

Porsche New Logo 2023

Σήμα με QR Code

Την 1η Απριλίου 2019, η Porsche παρουσίασε το πρώτο οικόσημο στον κόσμο με ενσωματωμένο κωδικό QR, το λεγόμενο QREST. Το QR Code τοποθετήθηκε στο κέντρο και έδιωξε το άλογο.

Διαβάστε ακόμη: