Το 2023 ήταν μία χρονιά περίεργη, μία χρονιά δύσκολη, μία χρονιά που, επιτέλους, οδεύει προς το τέλος της. Το Met Gala 2024, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ήδη στο μυαλό των fashion enthusiasts – πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή της μόδας, άλλωστε. Οι απανταχού celebrities σχεδιάζουν από νωρίς τις εμφανίσεις τους, εμείς περιμένουμε ίσως από νωρίτερα το κόκκινο χαλί, τις τέλειες αλλαγές outfit για το after-party, τα beauty moments που θα συζητάμε για καιρό.

Το θέμα του Met Gala 2024 ανακοινώθηκε – και είναι τέλειο: «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της διοργάνωσης, η νέα έκθεση θα επικεντρωθεί στη χρήση της έρευνας, της συζήτησης και της τεχνολογίας στην αναπαραγωγή της αίσθησης που δίνουν τα κορυφαία εκθέματα του μουσείου. Στόχος, «να δοθεί νέα ζωή σε αυτά τα ιστορικά αντικείμενα μέσω δημιουργικών και καθηλωτικών δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν τις μυρωδιές, τους ήχους, τις υφές και τις κινήσεις των ενδυμάτων που δεν μπορούν πια να αλληλεπιδράσουν άμεσα με το σώμα». Για να γίνει αυτό, το Met Gala 2024 «θα εξερευνήσει τις έννοιες της αναγέννησης και της ανανέωσης, χρησιμοποιώντας τη φύση ως μεταφορά για την παροδικότητα της μόδας».

«Ωραίες Κοιμωμένες: Επαναφύπνιση της μόδας» το θέμα του Met Gala 2024

Η έκθεση «Ωραίες Κοιμωμένες: Επαναφύπνιση της μόδας» (Sleeping Beauties: Reawakening Fashion), θα παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο Κοστουμιών στη Νέα Υόρκη, από τις 10 Μαΐου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024, ανασύροντας σπάνια «αριστουργήματα» από το αρχείο του Ινστιτούτου για να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες του μουσείου με έναν νέο, ευφάνταστο τρόπο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τη βοήθεια τεχνολογίας που περιλαμβάνει επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, ακτίνες Χ, κινούμενα σχέδια και ηχητικά τοπία, οι εγκαταστάσεις θα επαναπροσδιορίσουν τις «μυρωδιές, τους ήχους, τις υφές και τις κινήσεις» τόσο ιστορικών όσο και εμβληματικών σύγχρονων ενδυμάτων – κομματιών που δεν μπορούν πλέον να φορεθούν.

Ανάμεσα στα κομμάτια αυτά θα είναι ένα φόρεμα χορού από τον οίκο House of Worth στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα βραδινό φόρεμα της Madeleine Vionnet από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αρχειακά κομμάτια των Elsa Schiaparelli, Christian Dior και Alexander McQueen.

«Όταν ένα ρούχο εισέρχεται στη συλλογή μας, η κατάστασή του αλλάζει αμετάκλητα. Αυτό που κάποτε αποτελούσε ζωτικό μέρος της εμπειρίας ενός ατόμου είναι τώρα ένα ακίνητο ‘έργο τέχνης’ που δεν μπορεί πλέον να φορεθεί, να ακουστεί, να αγγιχτεί» ανέφερε σε δήλωσή του ο επιμελητής του Ινστιτούτου Άντριου Μπόλτον. «Απευθυνόμενη στο ευρύτερο δυνατό φάσμα των ανθρώπινων αισθήσεων, η έκθεση στοχεύει στην επανασύνδεση με τα έργα που εκτίθενται όπως αυτά προορίζονταν αρχικά – με ζωντάνια, με δυναμισμό και τελικά με ζωή».

Δύσκολο το θέμα του Met Gala 2024

Πώς όμως θα ερμηνεύσουν οι διασημότητες αυτό το πιο αφηρημένο και διαφοροποιημένο θέμα στο κόκκινο χαλί του Met Gala – ειδικά ένα θέμα που επικεντρώνεται σε ρούχα που δεν μπορεί πλέον κανείς να φορέσει;

Οι καλεσμένοι μπορούν να εμπνευστούν από ιστορικά φορέματα, ερμηνεύοντάς τα με νέο τρόπο. Όπως για παράδειγμα τα φορέματα της Μπλέικ Λάιβλι – εκείνο που ήταν εμπνευσμένο από το Άγαλμα της Ελευθερίας το 2018, ή το μοναδικό Ralph Lauren που μεταμορφωνόταν το χρώμα του μπροστά στα μάτια των θεατών και από μπρούτζινο γινόταν πράσινο. Χρειάζεται φαντασία και τόλμη για να επαναφέρουν οι διασημότητες μια εμβληματική «Ωραία Κοιμωμένη» στη μόδα.

Πότε γίνεται το Met Gala;

Κάθε χρόνο, το Met Gala διεξάγεται την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Το 2024, λοιπόν, θα γίνει στις 6 του μήνα.

Τι είναι το Met Gala;

Μία ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση για το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το διοργανώνει η διευθύντρια της Vogue, Άννα Γουίντορ, σταθερά από το 1995. Σχεδιαστές και celebrities καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο, στη Νέα Υόρκη για χάρη του. Οι παρευρισκόμενοι δημιουργούν και φορούν ειδικά σχεδιασμένα ρούχα, αφιερωμένα στο εκάστοτε θέμα.

Τι συμβαίνει στο Met Gala;

Με λίγα λόγια, ό,τι γίνεται στο Met Gala, μένει στο Met Gala. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται να βγάζεις selfies – βασικά δεν επιτρέπεται καν να έχεις κινητό μαζί σου. Το 2017, ωστόσο, κυκλοφόρησαν στα σόσιαλ φωτογραφίες celebrities από την τουαλέτα, όπου κάπνιζαν και έβγαζαν selfies.

Διαβάστε ακόμη: