Στην κορυφή της λίστας για το 2022 και μάλιστα για πέμπτη συνεχή χρονιά εμφανίζεται η μεσογειακή διατροφή, βάσει της λίστας του U.S. News & World Report.⁠

Σημειώνεται ότι η μεσογειακή διατροφή, εκτός από την κορυφαία θέση στη λίστα με τις καλύτερες διατροφές, διακρίθηκε ακόμη στις κατηγορίες:

  • πιο εύκολη διατροφή να ακολουθήσει κάποιος
  • καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή
  • καλύτερη διατροφή για τον διαβήτη
  • καλύτερη ανάμεσα στις φυτικές δίαιτες

Ακολούθως, δεύτερη ακολουθεί η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), που αφορά σε μια διατροφή βασισμένη έξυπνα στη μεσογειακή, η οποία σχεδιάστηκε για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς φάρμακα. Η συγκεκριμένη, εστιάζει στην μείωση της πρόσληψης αλατιού, είναι ευέλικτη και έχει κερδίσει οπαδούς.

«Όλες οι δίαιτες που έχουν καλή απόδοση είναι ασφαλείς, λογικές και υποστηρίζονται από έγκυρες επιστημονικές έρευνες. Οι νικήτριες παρέχουν επίσης επαρκείς θερμίδες με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μια μέτρια ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης, γαλακτοκομικά και περιστασιακές λιχουδιές» σημειώνει η Gretel Schueller, διευθύνουσα συντάκτρια υγείας για το US News & World Report.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Flexiterian. Ο όρος επινοήθηκε πριν από μια δεκαετία και πλέον, από την διαιτολόγο Dawn Jackson Blatner στο βιβλίο της του 2009 «The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life».

Σε αυτή ουσιαστικά επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται κάποιος να αφαιρέσει εντελώς το κρέας για να αποκομίσει τα οφέλη για την υγεία του, που συνδέονται με τη χορτοφαγία. Μπορεί δηλαδή κάποιος να είναι χορτοφάγος κατά βάση, αλλά να απολαμβάνει κρέας όποτε το χρειάζεται.

Οι διατροφές MIND και της Mayo Clinic είναι αυτές που συμπληρώνουν την πεντάδα. Η πρώτη είναι ένας συνδυασμός των DASH και της μεσογειακής διατροφής, που «μηδενίζει» τις τροφές οι οποίες βελτιώνουν ειδικά την υγεία του εγκεφάλου.

Η άλλη, ακολουθεί ένα διατροφικό πλάνο, που αντικαθιστά τις κακές με τις καλές διατροφικές συνήθειες. Εδώ, συμβαδίζουν η απώλεια βάρους και ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.