Μόνο ένας στους τρεις εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετείχε στην απεργία που «παρέλυσε» την Αθήνα την Τετάρτη 21/09.

Σύμφωνα με στοιχεία που που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από το σύνολο των 2.330 εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, 843 απέργησαν, 836 εργάστηκαν κανονικά (πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε γραφεία, σταθμάρχες κ.λπ.) και 46 εργαζόμενοι είχαν δηλωθεί ως προσωπικό ασφαλείας.

Εκτός εργασίας αλλά και εκτός απεργίας ήταν 605 υπάλληλοι που έλειπαν με προγραμματισμένα ρεπό ή σε άδειες μητρότητας, ασθένειας, καλοκαιρινές κ.λπ.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ασκώντας αγωγή το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία εκδικάστηκε, την επόμενη ημέρα και ανακοινώθηκε τη μεθεπόμενη της προσφυγής, δηλαδή μετά την απεργία.

Καραμανλής για απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις

Για την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και σημείωσε: «Κανένας Έλληνας δεν κατάλαβε γιατί έγινε απεργία χθες», επισημαίνοντας ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές ζήτησαν συγνώμη από τους πολίτες.

Υπενθύμισε ότι: «Πριν από δύο εβδομάδες υπογράψαμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας, με όλους τους φορείς».

Τόνισε επίσης ότι: «Ο νόμος είναι σαφής και λέει ότι θα πρέπει να προκηρύσσεται τέσσερις ημέρες πριν η απεργία. Οι συνδικαλιστές περίμεναν μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, που είχαν κλείσει τα δικαστήρια, για να πουν ότι συμμετέχουν στην απεργία που κάνει το Εργατικό Κέντρο».

Πρόεδρος εργαζομένων ΗΣΑΠ: «Συγγνώμη για την απεργία, δεν την εξαγγείλαμε νωρίτερα»

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να ανακοινώνεται μία απεργία έξι ώρες πριν και τόνισε: «Το Μετρό και τα ΜΜΜ δεν ανήκουν στους εργαζόμενους, δεν ανήκουν στην Κυβέρνηση, ανήκουν στους πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν άνευ λόγου και αιτίας».

Σχολίασε επίσης ότι θα ήταν λογική η απεργία αν είχε «σπάσει» η διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και εάν η Κυβέρνηση ήταν ανάλγητη και δεν άκουγε κανένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων.

Εκτίμησε όμως ότι δεν είναι λογικό να προκηρύσσουν οι συνδικαλιστές απεργία, όταν έχει «κλείσει» η συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που δεν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν από 850 λεωφορεία σήμερα κυκλοφορούν σχεδόν 1.400 και όταν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έχουν γίνει προσλήψεις.

«Σεβόμαστε τους εργαζόμενους. Έχω πει επανειλημμένως ότι σέβομαι τη δουλειά που κάνουν. Να ξέρουν όμως ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός», είπε επίσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και σημείωσε ότι ακόμη και εάν ο νόμος έχει κάποιες ατέλειες θα τον αλλάξουν τα συναρμόδια υπουργεία.

 

Διαβάστε ακόμη: