Μια μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.
Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.
Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Παρατήρηση του ξεχωριστού φυσικού φαινομένου της μερικής έκλειψης Ηλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι» στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, Συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του Αστεροσκοπείου, στον λόφο της Πνύκας, θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης. Το τηλεσκόπιο Δωρίδη θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, όπου στον εσωτερικό χώρο θα γίνεται προβολή φωτογραφιών από προηγούμενες ηλιακές εκλείψεις που έχουν παρατηρηθεί ανά τον κόσμο. Στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα φορητά τηλεσκόπια, θα είναι τοποθετημένη και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Το φαινόμενο ξεκινά στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 37,8%) θα πραγματοποιηθεί στις 13:43 ενώ το φαινόμενο ολοκληρώνεται στις 14:51.
Το φαινόμενο ξεκινά στις 12:36 όπου η σκιά του δορυφόρου μας θα αρχίσει να σκιάζει τον Ήλιο. Το μέγιστο της κάλυψης θα πραγματοποιηθεί στις 13:43 και στην συνέχεια ο ηλιακός δίσκος θα αποκαλύπτεται σιγά- σιγά, ώσπου να ξαναφτάσει στην αρχική του λαμπρότητα στις 14:51 όπου το φαινόμενο θα έχει ολοκληρωθεί.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε άλλες πόλεις της χώρας μας η απόκρυψη του ηλιακού δίσκου θα φτάσει στις ακόλουθες τιμές: 24.59% στο Ηράκλειο Κρήτης, 22,92 στην Κέρκυρα, 28,78% στην Θεσσαλονίκη, 33,38% στην Αλεξανδρούπολη.
Από άλλους τόπους του πλανήτη μας η απόκρυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη, με τη μέγιστη κατά 82,14% να παρατηρείται κοντά στο Nizhnevartovsk, στη Δυτική Σιβηρία.
Μεγάλη προσοχή όμως προς όλους: Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης διότι η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας.
Διαβάστε ακόμη:
- Make love not war: Ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας (του νέου πρέσβη) και η όμορφη πολιτικός με τις διεθνείς αναφορές!
- «Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά»: Σαν το γνωστό τραγούδι της Άντζυς Σαμίου οι εκπτώσεις στα δημόσια έργα!
- Κόρη παίκτη του Greek Idol και γιός συνταγματάρχη διακινούσαν μετανάστες
- Οίκοι ανοχής στην Αθήνα: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών – Ο «Τόνι Μοντάνα», η Ντανιέλα και το κύκλωμα