Ο John Winston Lennon γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1940 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και στις 11 Οκτωβρίου του 1971, κυκλοφόρησε το Imagine, ένα εμβληματικό τραγούδι που θα γινόταν ένα από τα πιο επιδραστικά τραγούδια του 20ού αιώνα. Στις 9 Οκτωβρίου, θα γιορτάζαμε τα 84α γενέθλιά του.

Το αξιοσημείωτο ταξίδι του Lennon ξεκίνησε το 1956, όταν άρχισε η μουσική του καριέρα, ενώνοντας τελικά τις δυνάμεις του με τους Beatles το 1960. Μετά από μια λαμπρή 14ετή συνεργασία, το συγκρότημα επιχείρησε να ακολουθήσει ξεχωριστές κατευθύνσεις και ο Lennon ξεκίνησε μια σύντομη σόλο καριέρα, προτού δολοφονηθεί το 1980.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο John Lennon πέτυχε αξιοσημείωτα κατορθώματα, αλλά μοιράστηκε και αντισυμβατικές πτυχές της ζωής του. Για να τιμήσουμε αυτό το μουσικό είδωλο, εμβαθύνουμε σε μερικές από τις πιο τολμηρές εξομολογήσεις του, που αποκάλυψαν μια πιο “σκοτεινή πλευρά” του. Ενώ ο Lennon μίλησε ειλικρινά για πολλά από τα θέματά του, κάποιες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως μέσα από τις αφηγήσεις στενών φίλων.

Imagine

Το ταξίδι του Lennon προς τη δημιουργία του Imagine ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της εποχής των Beatles. Ηχογραφημένο στο Tittenhurst Park, το εξοχικό κτήμα του Lennon, το τραγούδι μετέφερε ένα μήνυμα οικουμενικής ενότητας κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης εποχής, το οποίο αποτυπώνεται σε στίχους, όπως “φαντάσου όλους τους ανθρώπους να μοιράζονται όλο τον κόσμο”.

Το Imagine και το ομώνυμο άλμπουμ του έγιναν μνημειώδεις επιτυχίες, τόσο σε εμπορικό όσο και σε κριτικό επίπεδο, καθορίζοντας τη σόλο καριέρα του Lennon

Δύο πράγματα δεν είναι ευρέως γνωστά για το τραγούδι αυτό: πρώτον, συνήθως απαγορεύεται η αναπαραγωγή του στις κηδείες στη Βρετανία, όπου οι ιερείς και οι πάστορες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τραγούδια που θεωρούν “ακατάλληλα”, καθώς αναφέρει εντός τη φράση “φαντάσου να μην υπάρχει παράδεισος”. Δεύτερον, η Yoko Ono είχε γράψει το τραγούδι μαζί με τον Lennon, ενώ ο ίδιος αρχικά είχε πει πως το είχε γράψει μόνος του. Μόλις 46 χρόνια μετά, το 2017 η Yoko Ono έλαβε το credit που της αναλογούσε, καθώς ήταν υπεύθυνη για το concept και τους στίχους.

Βιετνάμ

Το 1970, στο αποκορύφωμα του πολέμου του Βιετνάμ, ο John Lennon και η Yoko Ono έγιναν διάσημοι για τις ειρηνιστικές διαδηλώσεις τους και, ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να απελάσει τον Lennon στην Αγγλία, παρακολουθώντας μάλιστα το τηλέφωνό του και βάζοντας το FBI να τον ερευνήσει. Ακόμη και η MI5, η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας, ενεπλάκη, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα που να τον συνδέει με τρομοκρατικές οργανώσεις ή κομμουνιστικά καθεστώτα.

Η τραγωδία

Ο γιος του John Lennon, Julian, ήταν 17 ετών όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τον Mark Chapman στη Νέα Υόρκη. Στην ίδια ηλικία ήταν και ο John Lennon όταν πέθανε η μητέρα του, Julia.

Δεν του άρεσε η ίδια του η φωνή

Λέγεται ότι ο John Lennon μισούσε τη φωνή του και ότι κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με τον George Martin, τον παραγωγό των Beatles, είπε ότι, αν μπορούσε, θα ηχογραφούσε ξανά όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος, “ειδικά το Strawberry Fields”. Αλλά του άρεσαν οι στίχοι που έγραφε. Το αγαπημένο του ήταν το All You Need Is Love.

Δεν ήταν καλός στην οδήγηση

Ο John Lennon είχε τη φήμη ότι ήταν άθλιος οδηγός και ήταν ο τελευταίος από τους Beatles που πήρε δίπλωμα οδήγησης, το 1965, όταν ήταν 24 ετών.

Διαβάστε ακόμη: