Οι πωλήσεις των υπερπολυτελών οχημάτων της Mercedes-Benz, όπως η S-Class, κατέρρευσαν το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τη στρατηγική της αυτοκινητοβιομηχανίας να εστιάζει σε αυτοκίνητα με τα μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Οι παραγγελίες οχημάτων Mercedes υψηλών προδιαγραφών μειώθηκαν κατά 11%, σε 69.900 μονάδες το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε την Τρίτη η αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της ναυαρχίδας της, του μοντέλου S-Class, μειώθηκαν κατά 18%, ενώ οι πωλήσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας για το εν λόγω μοντέλο, μειώθηκαν κατά 12%.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Ola Källenius, η Mercedes κατευθύνει τους πόρους στα πιο ακριβά οχήματά της, συμπεριλαμβανομένων των λιμουζινών Maybach, των αυτοκινήτων επιδόσεων AMG και τα off road G-Wagon. Η αυτοκινητοβιομηχανία απομακρύνεται από τα λιγότερο κερδοφόρα μοντέλα, όπως η A-Class.

Ο Tom Narayan, αναλυτής της RBC Capital Markets, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της Mercedes για το σύνολο του έτους θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλές εάν το μίγμα πωλήσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας μετατοπιστεί μακριά από τα πιο ακριβά μοντέλα της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα αποδεικνύεται ένας σημαντικός κίνδυνος για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες στηρίζονται εδώ και χρόνια στην κινεζική αγορά για την αύξηση των κερδών τους. Η BMW ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα μειώθηκαν κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο.

Η οικονομία της Κίνας πασχίζει να ανακάμψει από την πανδημική κρίση, ενώ η κρίση των ακινήτων επιβαρύνει επίσης το καταναλωτικό κλίμα και την ανάπτυξη. Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας έχουν ρίξει βαριά σκιά παντού, από τις κινεζικές μετοχές μέχρι τις τιμές των εμπορευμάτων και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κατασκευαστών καταναλωτικών αγαθών.

Η Mercedes δεν παρείχε λεπτομέρειες για τη συνολική πτώση των πωλήσεων υψηλής ποιότητας, αν και οι παραγγελίες για τα υψηλής απόδοσης αυτοκίνητα AMG επηρεάστηκαν από τις αλλαγές μοντέλων και υπάρχει καθυστέρηση πιστοποίησης για την S-Class στις ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τις συμφωνίες χρηματοδότησης αυτοκινήτων σε όλες τις κατηγορίες, αυξάνοντας το κόστος απόκτησης οχημάτων Mercedes.

Διαβάστε ακόμη: