Στη φρενίτιδα των SUV η Mercedes απαντά με μια εναλλακτική σιλουέτα, αυτή της νέας T-Class. Πώς περιγράφει η γερμανική εταιρία τη νέα T-Class; Ως ένα μικρό πολυτελές επιβατικό βαν, κατάλληλο για οικογένειες και για όσους έχουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Σαφέστατα υπάρχει συγγένεια με το ελαφρύ επαγγελματικό όχημα της Mercedes, το Citan, με τη διαφορά όμως ότι η νέα T-Class βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις προδιαγραφές των επιβατικών μοντέλων.

H αμφίεσή της είναι αρκετά εκλεπτυσμένη, καθώς διαθέτει προφυλακτήρες και πλευρικούς καθρέπτες βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος, υπάρχουν επιχρωμιωμένα σημεία (μάσκα, πόρτα χώρου αποσκευών), ενώ πατάει σε ζάντες 16 ιντσών (προαιρετικά 17 ιντσών).

Στην γκάμα των επιβατικών βαν της Mercedes η νέα T-Class ιεραρχικά τοποθετείται κάτω από τη V-Class. Μιλώντας με αριθμούς οι διαστάσεις της T-Class σε μήκος, πλάτος και ύψος διαμορφώνονται στα 4.498 χλστ., 1.859 χλστ. και 1.811 χλστ. αντίστοιχα.

Ας περάσουμε τώρα στο εσωτερικό της νέας T-Class από τις πρακτικές συρόμενες πίσω πόρτες της. Εκεί συναντάμε τα τρία άνετα καθίσματα, στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ισάριθμα παιδικά καθίσματα. Σημειώνεται ότι τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται δημιουργώντας ένα μεγάλο επίπεδο χώρο φόρτωσης. Εδώ να πούμε ότι το πορτμπαγκάζ έχει χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και μεγάλη ενιαία πόρτα με φαρδύ άνοιγμα προς τα επάνω. Προαιρετική είναι η πόρτα του χώρου αποσκευών με δύο κάθετα φύλλα που έχουν άνοιγμα έως και 180 μοίρες.

Στα ενδότερα της νέας T-Class μπορούν να φιλοξενηθούν πέντε επιβάτες, ενώ στο μέλλον θα υπάρξει και επταθέσια έκδοση με μεγαλύτερο μεταξόνιο (υφιστάμενο 2.716 χλστ.). Παρατηρήστε τα χρωματικά ένθετα που διακοσμούν τη βάση της κεντρικής κονσόλας και τα πάνελ των θυρών, την κεντρική οθόνη αφής 7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων MBUX που υποστηρίζει συνδεσιμότητα για smartphones μέσω AppleCarPlay και Android Auto, την ενσωματωμένη πολλαπλών ενδείξεων οθόνη 5,5 ιντσών στον πίνακα οργάνων.

Αργότερα η Mercedes θα μας συστήσει την EQT, την αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση της T-Class, μέχρι τότε όμως ας γνωρίσουμε την γκάμα των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η έκδοση T160 τροφοδοτείται από βενζινοκινητήρα 1.3 λίτρων, απόδοσης 102 ίππων και 200 Nm ροπής, ενώ στην ισχυρότερη Τ180 εκδοχή του παράγει 131 ίππους και 240 Nm ροπής. Συνεργάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων που μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Συνεχίζουμε με τις εκδόσεις T160d και Τ180d, οι οποίες αμφότερες τροφοδοτούνται από πετρελαιοκινητήρα 1.5 λίτρων. Στην πρώτη περίπτωση αποδίδει 95 ίππους και 230 Nm ροπής, ενώ στη δεύτερη 116 ίππους και 260 Nm ροπής. Ο πετρελαιοκινητήρας των T160d και Τ180d εκτός από το στάνταρ μηχανικό 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να συνεργαστεί προαιρετικά και με αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Στην αγορά της Γερμανίας η αρχική τιμή της νέας Τ-Class θα βρίσκεται κάτω από τα 30.000 ευρώ, ενώ θα αφορά τη βενζινοκίνητη έκδοση T160 με το βασικό εξοπλισμό.