Σε μια απαιτητική, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, χρονιά, το 2023, καλούμενη να δραστηριοποιηθεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον τόσο σε σχέση με τις συνθήκες της αγοράς όσο και σε σχέση με τις μεταβολές των τιμών των Α’ Υλών, ο όμιλος Μέλισσα-Κίκιζας κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του κατά περίπου 10% ο οποίος ανήλθε στα €136,5 εκατ.

Αυτές οι επιδόσεις αποδίδονται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών – που πλέον αποτελούν το 42% του συνολικού τζίρου της βιομηχανίας – καθώς και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου.

Η Μέλισσα Κίκιζας εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 60 χώρες. Κυριότερες αγορές για την εταιρεία είναι οι ΗΠΑ, Πολωνία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Σαουδική Αραβία, Κίνα και Κύπρος. Ξεχωριστή θέση για την εταιρεία έχει η Γερμανία, στην οποία έχει ισχυρή παρουσία με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τα PL αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, και για την παραγωγή τους εφαρμόζει εκτεταμένη επιλογή διαφορετικών συσκευασιών, τόσο στην κατηγορία των ζυμαρικών, όσο και στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Κερδοφορία

Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €5,3 εκατ. περίπου, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 15%. Σημειώνεται ωστόσο ότι το περιθώριο καθαρού κέρδους της εταιρείας παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα όπως και το 2022 (μόλις 3,7%).

Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, αυτό οφείλεται στη «συνεχή συμπίεση του περιθωρίου κέρδους στην ελληνική αγορά, προερχόμενη από την απόφαση της εταιρείας να στηρίζει την ελληνική κοινωνία», ενώ υπογραμμίζεται πως «η αύξηση της κερδοφορίας προέρχεται από την συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα επίπεδα των €6,2 εκατ. από €3,37 εκατ. μία χρονιά πριν. Η σημαντική αύξηση οφείλεται και στη μείωση του φόρου εισοδήματος, λόγω της ενσωμάτωσης στον αναβαλλόμενο φόρο μελλοντικών ωφελειών από φορολογικά κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου.

Σχετικά με την οικονομική θέση του ομίλου τονίζεται επίσης ότι:

  • τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 10,1%, λόγω κυρίως των νέων επενδύσεων στο εργοστάσιο Λάρισας
  • τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 13,4%, λόγω κυρίως της μείωσης των ποσοτήτων των α’ υλών
  • τα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 11%, λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης

Επενδύσεις

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στην Λάρισα και στα Χανιά δαπανώντας κατά το 2023 πάνω από €9 εκατ.

Τον Μάιο του 2023 υπέγραψε σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου, περίπου €11,7 εκατ. με την Eurobank και το ελληνικό δημόσιο, για τη χρηματοδότηση επένδυσης συνολικού ύψους €18,3 εκατ., που πραγματοποιεί η Μέλισσα Κίκιζας.

Σκοπός της επένδυσης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, είναι η επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων, στη θέση “Λαρισινά”.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων κτιριακών και λοιπών τεχνικών και ειδικών εγκαταστάσεων, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την άρτια λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων.

Προοπτικές

Σχετικά με τις φετινές προοπτικές αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αυξάνοντας τις τιμές των συντελεστών παραγωγής. Επίσης, η καθυστέρηση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων διατηρεί το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμη, η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα τις καιρικές συνθήκες δημιουργώντας αβεβαιότητες για τα επίπεδα και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής.

Τέλος, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί ανησυχίες για την σταθερότητα των διεθνών αγορών που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Από την άλλη πλευρά, στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα λόγω της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, η αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού, και η διατήρηση ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή σίτου και ελαιολάδου που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης της εταιρείας, η διοίκηση, έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης των πρόσφατων κρίσεων, προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και σκοπεύει να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων.

Το λανσάρισμα των προϊόντων ελαιόλαδου Terra Creta στην εγχώρια αγορά και η συνεχιζόμενη υποστήριξη των προϊόντων ΜΕΛΙΣΣΑ με νέα καινοτόμα προϊόντα και πλάνα επικοινωνίας, δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση της προσπάθειας για ανάπτυξη των εξαγωγών και των δύο βασικών κλάδων της Melissa, τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος όσο και σε νέες αγορές, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές.

Διαβάστε ακόμη: