Τα απόβλητα καφέ μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και το Χάντινγκτον.

Τα απορριπτόμενα κατακάθια καφέ ενδέχεται να κρύβουν κβαντικά μυστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο.

Οι κβαντικές κουκκίδες άνθρακα (CACQDs) που παράγονται από καφεϊκό οξύ που περιέχεται στα χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ ανακαλύφθηκαν για να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις βλάβες που σχετίζονται με διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η χρησιμότητα του κόκκου καφέ στην καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών διαταραχών μπορεί να περιοριστεί σε περιπτώσεις που προκαλούνται από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες.

Ικανότητα νευροπροστασίας των CACQDs

Οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλούνται από τη σταδιακή απώλεια νευρώνων ή εγκεφαλικών κυττάρων.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, σταδιακά εμποδίζει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί θεμελιώδεις δραστηριότητες όπως η κίνηση και η ομιλία.

Επιπλέον, μπορεί να βλάψει την ικανότητά τους να κάνουν περίπλοκες εργασίες, όπως ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, καθώς και τις γνωστικές ικανότητες.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, ορισμένες διαταραχές στις αρχικές τους φάσεις μπορεί να ξεκινούν από διαφορετικούς τρόπους ζωής ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο και καταστροφικά μόρια που σχετίζονται με άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η διαταραχή της όρασης.

Πειράματα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του έναντι των φυτοφαρμάκων

Σε αυτήν την έρευνα, η ομάδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των CACQDs στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών που προκαλούνται από ένα φυτοφάρμακο γνωστό ως paraquat.

Τα πειράματα κατέδειξαν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε δοκιμαστικούς σωλήνες, κυτταρικών σειρών και διαφόρων μοντέλων της νόσου του Πάρκινσον.

Σημείωσαν ότι τα CACQDs θα μπορούσαν είτε να εξαλείψουν είτε να αποτρέψουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα, εμπόδισε τη συσσώρευση θραυσμάτων πρωτεΐνης αμυλοειδούς χωρίς να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Αυτό το πολλά υποσχόμενο εύρημα προμηνύεται θετικό για τις προοπτικές χρήσεις των CACQD στη νευροπροστασία.

Διαβάστε ακόμη: