Ακόμη μια ώθηση φαίνεται πως απολαμβάνει η αγορά των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών. Ενδεικτικά, οι τιμές των μεταχειρισμένων Rolex είναι αυτές που φαίνεται να επωφελούνται από τις περικοπές των τιμών.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Subdial του Bloomberg, οι τιμές των ρολογιών πολυτελείας έπεσαν σε αντιστρόφως ανάλογο ρυθμό με αυτόν της ανόδου των επιτοκίων. Κάτι που προβλέπεται να οδηγήσει σε πιθανή ανάκαμψη της αγοράς εάν τα επιτόκια όντως μειωθούν.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών από μάρκες όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet βαίνουν την κατιούσα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, όπως δείχνει ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index.

Κι αυτή η εξέλιξη μπορεί αν αποδειχθεί ως ένας λόγος αισιοδοξίας ότι η πίεση μπορεί να μειωθεί. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τόνισε την Τετάρτη ότι ο πιο ξαφνικός γύρος αυξήσεων επιτοκίων που προηγήθηκε, έχει πιθανότατα φτάσει στο τέλος του. Το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος με αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Μια αντιστροφή της πορείας θα μπορούσε να προκαλέσει μια στροφή στις αποτιμήσεις των μεταχειρισμένων ρολογιών», επισήμανε ο Christy Davis, συνιδρυτής της Subdial, μιας βρετανικής εταιρείας second-hand ρολογιών και πλατφόρμας συναλλαγών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καθώς κοιτάμε προς το 2024, το ενδεχόμενο μιας ήπιας προσγείωσης με σταθερά και τελικά μειούμενα επιτόκια είναι λόγος αισιοδοξίας για την αγορά ρολογιών», δήλωσε σχετικά. 

Πάνω-κάτω

Ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 πιο εμπορεύσιμα μοντέλα ρολογιών με βάση την αξία των συναλλαγών, έχει μειωθεί κατά περίπου 10% το 2023. Βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, μετά από μια άνοδο που κορυφώθηκε στις αρχές του 2022.

Η ζήτηση για ακριβά μεταχειρισμένα ρολόγια από τις κορυφαίες ελβετικές μάρκες εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές, που διέθεταν μετρητά, αγόραζαν τέτοια ρολόγια στο διαδίκτυο. Η φρενίτιδα καταλάγιασε καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, πλήττοντας τη ζήτηση για επενδύσεις σε τέτοια περιουσιακά στοιχεία.

Οι τιμές των ρολογιών διολίσθησαν περισσότερο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2022, όταν η Fed εφάρμοσε τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα μνε τον Davis.

Ενώ οι τιμές των πιο περιζήτητων μοντέλων ρολογιών έχουν μειωθεί δραματικά, ρολόγια όπως το Rolex Daytona, το Patek Philippe Nautilus και το Audemars Piguet Royal Oak, συνεχίζουν να αποτελούν βασικά προϊόντα στην second-hand αγορά και μάλιστα πολύ πιο πάνω από τις τιμές λιανικής.

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 2,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023. Σύμφωνα με την Statista, μάλιστα, η συγκεκριμένη αγορά πρόκειται να σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, φτάνοντας πάνω από 4,15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028.

Διαβάστε ακόμη: