Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, με τη Σαγκάη να σημειώνει άνοδο 1% μετά από τα στοιχεία που έδειξαν βελτίωση των συνθηκών μεταποίησης στην Κίνα.

Κλειστές παραμένουν οι αγορές σε Σίδνεϊ και  Χονγκ Κονγκ, λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών.

Ο Nikkei 225 του Τόκιο υποχώρησε 1,2%, στις 39.883,96 μονάδες, καθώς η τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τις επιχειρηματικές συνθήκες έδειξε ότι το κλίμα μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών, στους οποίους περιλαμβάνονται κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών, επιδεινώθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά σε ένα χρόνο.

Ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 1% στις 3.072,29 μονάδες.

Βελτίωση της μεταποίηση στην Κίνα

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε την Κυριακή στοιχεία έρευνας που έδειξαν ότι ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI της χώρας, ή δείκτης διευθυντών προμηθειών, διαμορφώθηκε στο 50,8 τον Μάρτιο, την ισχυρότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2023.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι ο δείκτης διευθυντών αγορών μεταποίησης της Caixin/S&P Global China, ήταν 51,1 τον Μάρτιο – ο ισχυρότερος από τον Φεβρουάριο του 2023. Τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 50,9.

“Οι Κινέζοι κατασκευαστές αύξησαν την παραγωγή, ενώ παράλληλα αύξησαν τα επίπεδα αγορών τους εν μέσω βελτιωμένης αισιοδοξίας”, αναφέρεται στην έκθεση.

“Μια σειρά από πολιτικές που εισήχθησαν νωρίτερα φέτος για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης έχουν σταδιακά αποτελέσματα”, σχολιάζει ο Wang Zhe, ανώτερος οικονομολόγος της Caixin Insight Group, σύμφωνα με το AP.

Ο στόχος της Κίνας για οικονομική ανάπτυξη “περίπου 5%” είναι “φιλόδοξος”, είπε. Δεδομένων των πιέσεων που περιορίζουν την απασχόληση και διατηρούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, θα χρειαστούν προσπάθειες για να καταστεί η ανάπτυξη πιο αποτελεσματική και να βελτιωθεί η ποιότητά της, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: