Η TotalEnergies SE και η ιρακινή κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την προώθηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Basrah Oil Company του Ιράκ θα αναλάβει μερίδιο 30% στο λεγόμενο Gas Growth Integrated Project, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η γαλλική εταιρεία, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έκαναν οι ιρακινές αρχές το βράδυ της Τρίτης.

Η TotalEnergies έχει επίσης καλέσει την QatarEnergy να αναλάβει μερίδιο 25% στο έργο, ενώ ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός θα κατέχει ποσοστό 45%.

Το έργο αποσκοπεί κυρίως στην ανάκτηση του εκτοξευόμενου αερίου σε τρία πετρελαϊκά πεδία, προκειμένου να τροφοδοτηθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας θαλασσινού νερού για την παροχή έγχυσης νερού για τη διατήρηση της πίεσης, ώστε να αυξηθεί η περιφερειακή παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε την Τετάρτη η TotalEnergies. Η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιπλέον, ο γαλλικός κολοσσός θα αναπτύξει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας ισχύος 1 γιγαβάτ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιφερειακό δίκτυο της Μπασρά.

Διαβάστε περισσότερα