Η μειωμένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/6 της ζήτησης ενέργειας όταν αυτή κορυφωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αναφορικά «με τη χειρότερη περίπτωση εξέλιξης της κατάστασης», ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από την καύση άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πηγές με γνώση του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Με θερμοκρασίες μικρότερες των μέσων τιμών και μειωμένες εισαγωγές ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία ενδεχομένως να βρεθεί εκτεθειμένη για ένα τετραήμερο τον Ιανουάριο, οπότε και ενδέχεται να καταστεί αναγκαία η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα, στο χειρότερο σενάριο εξέλιξης των πραγμάτων.

Το αρμόδιο Υπουργείο για τις Επιχειρήσεις, την Ενέργεια και τη Βιομηχανική Στρατηγική δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του πρακτορείου Ρόιτερς.

Η παρούσα αναφορά ακολουθεί την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας –την προηγούμενη εβδομάδα– ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε «τροχιά» μακρόχρονης ύφεσης, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 13%.

Ωστόσο, η οιαδήποτε πολιτική αντίδραση εμποδίσθηκε από την εσωτερική «κούρσα» μεταξύ των Συντηρητικών υποψηφίων για την εκλογή νέου Πρωθυπουργού, στις 05 Σεπτεμβρίου.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο περιορίζοντας τη χρήση και να αυξήσουν τα διαθέσιμα αποθέματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σε δύο «στρατόπεδα».

Από τη μία πλευρά, βρίσκεται η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας και από την άλλη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, Ρίσι Σουνάκ, οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία.

Φιλανθρωπικές, επιχειρηματικές οργανώσεις και πολιτικοί έχουν καλέσει την Τρας και τον Σουνάκ να ξεκαθαρίσουν πώς θα στηρίξουν τους Βρετανούς πολίτες με σκοπό να αντιμετωπισθεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 82%, τον Οκτώβριο.