Οι νέες κυρώσεις αφορούν διορισμένους –από το Κρεμλίνοαξιωματούχους στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας καθώς και 29 περιφερειάρχες σε όλη τη Ρωσία, ως «απάντηση» στην εισβολή της Μόσχας.

Στις 42 νέες προσθήκες, περιλαμβάνονται επίσης ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας, καθώς και δύο ανιψιοί του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Αλισέρ Ουσμάνοφ, στον οποίο επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Λονδίνο, τον Μάρτιο.

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε αυστηρές κυρώσεις, σε εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν έως ότου επικρατήσει η Ουκρανία», ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, που θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.

Οι Βιτάλι Χοτσένκο και Βλάντισλαβ Κουζνέτσοφ, που έχουν διορισθεί από τη Ρωσία στις θέσεις του Πρωθυπουργού και του πρώτου Αντιπροέδρου στις αποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, υπόκεινται, πλέον, σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Οι δύο άνδρες εστάλησαν να εφαρμόσουν τις πολιτικές της Ρωσίας σε όλη την περιοχή, στην οποία έχει γίνει εισβολή, στηρίζοντας τα σχέδια του Πούτιν να προσαρτήσει παράνομα μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και να χρησιμοποιήσει ψεύτικα δημοψηφίσματα, νομιμοποιώντας ψευδώς την κατοχή τους», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.

«Στους Ρώσους περιφερειάρχες, επιβλήθηκαν κυρώσεις διότι διευκόλυναν τη ρωσική κατοχή και επιχείρησαν να αποσπάσουν εδάφη από την Ουκρανία, μεταφέροντας κεφάλαια στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ», τονίσθηκε.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να κατέχει αδιαλείπτως ηγετικό ρόλο στις επιβεβλημένες κυρώσεις από τη Δύση κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην ουκρανική επικράτεια, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει, έως τώρα, επιβάλλει κυρώσεις σε πάνω από 1.100 πρόσωπα και περισσότερες από εκατό οντότητες στη Ρωσία, στοχοθετώντας μεταξύ, άλλων, επιφανείς επιχειρηματίες και εταιρείες, καθώς και διάσημους πολιτικούς.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι στοχοθετεί δύο οργανώσεις Σύριων σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μία να θεωρείται υπεύθυνη για τη στρατολόγηση Σύριων ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία και την άλλη, ότι στηρίζει το «καταπιεστικό συριακό καθεστώς», σύμφωνα με το Λονδίνο.