Το εθνικό σύστημα υγείας σήμανε σήμερα (12/10) –για πρώτη φορά στα χρονικά– «πορτοκαλί συναγερμό» για τα αποθέματα αίματος, ζητώντας από τα νοσοκομεία να αναβάλουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, ένα γεγονός που μπορεί να παρατείνει ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα που αναγκάζονται να περιμένουν ορισμένοι ασθενείς.

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία καλούνται να λάβουν μέτρα για να διαφυλάξουν τα αποθέματα αίματος, ενδεχομένως να αναβάλουν επεμβάσεις, ώστε να διασφαλίσουν ότι το αίμα θα δίδεται στους ασθενείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εξήγησε η NHSBT. Ζήτησε, επίσης, από τους δωρητές να κινητοποιηθούν για να ανανεώσουν τα αποθέματα που συνήθως αρκούν για έξι ημέρες.

Τα δημόσια νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας αντιμετωπίζουν ήδη σειρά προβλημάτων. Από τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τις ελλείψεις προσωπικού, τον συνωστισμό στις μονάδες επειγόντων περιστατικών, τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων και τον μεγάλο χρόνο αναμονής για τα χειρουργεία, δεδομένου ότι εισήλθαν ξανά στη λίστα όλες οι επεμβάσεις που είχαν ακυρωθεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απεργία των νοσηλευτών, που ζητούν αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, απειλεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το μεγαλύτερο συνδικάτο αυτού του τομέα διενεργεί ψηφοφορία για να αποφασισθεί εάν και πότε θα προκηρυχθεί η απεργία.

«Το γεγονός να ζητήσουμε από τα νοσοκομεία τον περιορισμό στη χρήση αίματος δεν ήταν μία απόφαση που λάβαμε ελαφρά τη καρδία», τόνισε η Γουέντι Κλαρκ, προσωρινή Διευθύντρια του NHSBT.

«Οι ασθενείς αποτελούν προτεραιότητά μας. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους ασθενείς των οποίων οι επεμβάσεις ίσως να αναβληθούν», προσέθεσε.

Η NHSBT ανέφερε ότι η διατήρηση των αποθεμάτων αίματος αποτελεί «πρόκληση» για την υπηρεσία μετά την πανδημία, αφενός λόγω της έλλειψης προσωπικού και αφετέρου επειδή οι δωρητές διστάζουν να μεταβούν στα κέντρα αιμοδοσίας των μεγάλων πόλεων.

Σήμερα (12/10), πολλοί άνθρωποι γνωστοποίησαν μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης πως είτε δυσκολεύονταν να κλείσουν ραντεβού για να προσφέρουν αίμα, είτε τα ραντεβού τους ακυρώνονταν την τελευταία στιγμή, επειδή δεν υπήρχε προσωπικό για να τους αναλάβει.

Διαβάστε ακόμη: