Ο υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, δεσμεύθηκε για μείωση του βασικού φόρου εισοδήματος κατά 20% από το 2029.
Ο Ρίσι Σουνάκ –φαβορί για την ηγεσία των Τόρις, όσο κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών– παραιτήθηκε στις αρχές Ιουλίου, συμβάλλοντας στην αναγκαστική αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον και σήμερα, «μάχεται» ενάντια στη βασική εσωκομματική αντίπαλο, την Υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία έχει υποσχεθεί μείωση της φορολογίας, το συντομότερο δυνατόν.
Ο 42άχρονος πολιτικός υποστήριξε ότι στοχεύει στον περιορισμό του πρωτοφανούς «κύματος» ακρίβειας, ενώ όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα προχωρήσει σε σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων μείωσης της φορολογίας το 2024, αλλά και με τη λήξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, περίπου το 2029.
Στη συνέχεια, ισχυρίσθηκε ότι αυτή η πρόταση θα αποτελέσει τη «μεγαλύτερη μείωση του φόρου εισοδήματος από την περίοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ».
«Πρόκειται για ένα ακραίο όραμα, αλλά και ρεαλιστικό, ταυτόχρονα», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση (31/07), μία ημέρα πριν τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος αρχίσουν να λαμβάνουν ψηφοδέλτια, προκειμένου να ψηφίσουν για τον νέο ηγέτη.
Η πολιτική «μάχη» της Μεγάλης Βρετανίας για την επιλογή νέου Πρωθυπουργού ενεργοποιήθηκε στις 07 Ιουλίου, όταν ο κ. Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του, έπειτα από μήνες σκανδαλολογίας.
Οι συντηρητικοί βουλευτές μείωσαν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο, τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σουνάκ.
Με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί στο 9.4% –το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων– και την ανάπτυξη να υποχωρεί, η οικονομία κυριάρχησε στα πρώτα στάδια της εσωκομματικής διαδικασίας επιλογής, με τον Σουνάκ να υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Τρας για την αντιστροφή αύξησης στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και για την ακύρωση μίας προγραμματισμένης αύξησης στην εταιρική φορολογία, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την αύξηση του πληθωρισμού.
«Το κάθε λεπτό της λίρας που πρόκειται να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος, θα έχει κόστος περίπου έξι δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως», προσέθεσε ο Σουνάκ, ενώ, αυτό το δεδομένο θα επιτρέπει την περαιτέρω μείωση της αναλογίας του βρετανικού χρέους προς το ΑΕΠ, εάν η οικονομία εξακολουθήσει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις.
Η Τρας έχει υποστηρίξει ότι «οι μειώσεις των φόρων είναι αναγκαίες τώρα, ώστε να υπάρξει μία –απαραίτητη– ώθηση στην οικονομία».
Πρόσφατη δημοσκόπηση (YouGov) μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, υπέδειξε ότι η Τρας προηγείται κατά 24 μονάδες του Σουνάκ.