Μια γυναίκα με ισχυρή σκέψη που τάραξε τα νερά της πολιτικής παγκοσμίως, θαυμάστηκε αλλά και μισήθηκε.
Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
To παρατσούκλι “Σιδηρά Κυρία” που τη συνόδεψε στην πολιτική της καριέρα, δεν της αποδόθηκε τυχαία.
Ήταν η πρώτη και μακροβιότερη στο αξίωμα γυναίκα πρωθυπουργός, που άλλαξε τη μεταπολεμική πορεία της Βρετανίας. Το σήμα κατατεθέν της ήταν η πεισματική εμμονή στο πρόγραμμά της. Η Μάργκαρετ ποτέ δεν πραγματεύτηκε και ποτέ δεν αναζήτησε τη συναίνεση.
Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμειγνυόταν με την πολιτική ζωή της επαρχίας, ενώ ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Η Μάγκι ήταν καλή μαθήτρια. Φοιτά στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και καταφέρνει να σπουδάσει χημεία στην Οξφόρδη. Λίγο αργότερα, μετά το γάμο της με τον εύπορο Ντένις Θάτσερ, συνεχίζει με νομικές σπουδές – που ο σύζυγός της χρηματοδοτεί.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1953, παίρνει το πτυχίο της και φέρνει στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά τους. Από τα φοιτητικά της χρόνια αναρριχείται στην προεδρία του κόμματος και το 1979 εκλέγεται πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η άνοδός της στην εξουσία και η επανεκλογή της άλλες δύο φορές στο πρωθυπουργικό αξίωμα δεν ήταν διόλου τυχαία.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ αν και προέρχεται από μικροαστική οικογένεια αποκτά ισχυρή θέση. Αυτό που πετυχαίνει, λοιπόν, συμβολίζει την εκδίκηση των μεσαίων στρωμάτων σε μια χώρα όπου η εξουσία ανακυκλωνόταν ανάμεσα στις ίδιες, περίπου, οικογένειες. Η “Σιδηρά Κυρία” ανήκει στους ισχυρότερους αρχηγούς κρατών στον κόσμο. Μαζί, μάλιστα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρίγκαν θεωρούνται τυπικοί εκπρόσωποι του νεοφιλευθερισμού, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή κατά τη δεκαετία του ‘80.
Οι δύο ηγέτες, αποφασίζουν να εφαρμόσουν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν. Το τρίπτυχο το οποίο συμβολίζει τους στόχους του νεοφιλελευθερισμού είναι το εξής: λιγότερο κράτος, ενίσχυση της ιδιωτική πρωτοβουλίας καθώς και έμφαση στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Την εποχή που είναι πρωθυπουργός, οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του πληθωρισμού, ακολουθεί σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός χαλιναγωγήθηκε.