Η Υπουργός Εξωτερικών κατέχει προβάδισμα 22 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου της, Ρίσι Σουνάκ, στην «κούρσα» για την ανάδειξη νέου ή νέας Πρωθυπουργού της χώρας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Opinium Research, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Συντηρητικού κόμματος.

Στο επί μέρους δείγμα των 450 μελών των Τόρις που έχουν ήδη αποφασίσει για την ψήφο τους, η κυρία Τρας, που θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις, συγκέντρωσε το 61% των προθέσεων ψήφου, έναντι 39% του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατέγραψε το Opinium.

Τα –περίπου– 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψηφίζουν για να αναδείξουν την ή τον διάδοχο του Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπειτα από σειρά σκανδάλων και την «εξέγερση» της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία της παράταξης και τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αφότου αναδειχθεί το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.

Το συνολικό δείγμα –συμπεριλαμβανομένων όσων δεν εξέφρασαν προτίμηση– ήταν 570 μέλη των Τόρις. Λιγότερο από το 1/3 (το 27%) ανέφερε ότι έχει ψηφίσει ήδη, ενώ το 47% είπε πως έχει αποφασίσει. Μόλις το 19% δήλωσε πως ίσως αλλάξει γνώμη.

Η ψηφοφορία διεξάγεται επιστολικά. Η νικήτρια ή ο νικητής θα ανακοινωθεί την 5η Σεπτεμβρίου, ενώ, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 8η έως τη 12η Αυγούστου.

Οι τρεις κυριότεροι λόγοι που τα μέλη των Τόρις προτιμούν την κυρία Τρας είναι πως αντιπαθούν τον κ. Σουνάκ, την εκλαμβάνουν ως πιο αξιόπιστη και στα συν, συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι παρέμεινε πιστή στον κ. Τζόνσον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε χθες (13/08).

Νοσταλγία για τον Μπόρις Τζόνσον

Οι υποστηρικτές του κ. Σουνάκ, από την άλλη, τονίζουν πως είναι καλύτερος από την κυρία Τρας σε ό,τι αφορά την οικονομία και ότι είναι ο ικανότερος και ευφυέστερος υποψήφιος.

Αξιοσημείωτο εύρημα είναι η «νοσταλγία», όπως το θέτει το ινστιτούτο, για τον απερχόμενο Πρωθυπουργό, προτού καν εγκαταλείψει το αξίωμα. Το 63% θα προτιμούσε την παραμονή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, παρά να τον διαδεχθεί η Λιζ Τρας. Σε ό,τι αφορά τον Ρίσι Σουνάκ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς φθάνει το 68%.