Περίπου 1.400 μέλη του προσωπικού ασφαλείας του αεροδρομίου του Χίθροου πρόκειται να απεργήσουν για δέκα ημέρες, εν μέσω των διακοπών του Πάσχα, μετά την αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στη διεύθυνση και το συνδικάτο Unite για το μισθολογικό καθεστώς. Ο αερολιμένας του Χίθροου αποτελεί βασικό κόμβο των αερομεταφορών, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απεργία αρχίζει σήμερα (31/03), καθώς «οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής προσέκρουσαν στην άρνηση του Χίθροου να βελτιώσει ουσιαστικά την προσφορά του, για τις αμοιβές», τόνισε το συνδικάτο σε ανακοίνωση.

Η Unite καταγγέλλει για λόγους σύγκρισης την αύξηση του εισοδήματος του Γενικού Διευθυντή, Τζον Χόλαντ – Κέι που διαμορφώθηκε ανάμεσα στο 2020 και το 2021 από τις 800.000 λίρες στο 1.5 εκατομμύριο λίρες, ενώ, ο πραγματικός μισθός ενός μέλους του προσωπικού ασφαλείας με τις ατελείωτες βάρδιες βρίσκεται στις 30.000 λίρες ετησίως, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 24% σε πραγματικούς όρους, από το 2017.

Το Χίθροου ενημέρωσε ότι το αεροδρόμιο «λειτουργεί κανονικά», με «την παρουσία 1.000 επιπλέον εργαζόμενων και μίας πλήρους διευθυντικής ομάδας στους τερματικούς σταθμούς για να βοηθούν τους επιβάτες» κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα. «Γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων μας, δεν υποστηρίζουν την απεργία», τόνισε, αποσαφηνίζοντας ότι το συνδικάτο αρνήθηκε προσφορά που ο οργανισμός PCS, ενέκρινε.

Το αεροδρόμιο υποστήριξε ότι σύμφωνα με την πρόταση που απερρίφθη, οι εργαζόμενοι θα εξασφάλιζαν αύξηση των μισθών κατά 10%, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, και μπόνους 1.150 λιρών. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι οι μισθοί είχαν ήδη αυξηθεί πέρυσι κατά 4%, συνοδευόμενοι από μπόνους 2.000 λιρών.

Εν όψει της απεργίας, η British Airways, βάση της οποίας είναι το Χίθροου, ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις. Συνολικά, 32 αφίξεις και αναχωρήσεις θα ακυρώνονται καθημερινά, δηλαδή το 5% των πτήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία μέσω του Χίθροου κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Το μέτρο δε θα επηρεάσει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Το αεροδρόμιο είχε ήδη πληγεί πέρυσι από απεργίες και ελλείψεις προσωπικού κατά την άνοιξη και την περίοδο των θερινών διακοπών, με ατελείωτες ουρές, καθυστερήσεις, προβλήματα στη διαχείριση των αποσκευών και την ακύρωση πτήσεων.

Ενόσω ο τομέας των αερομεταφορών προσπαθούσε να «απορροφήσει» την αύξηση της ζήτησης, το Χίθροου αναγκάσθηκε να θέσει ανώτατα όρια επιβατών που διέρχονται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις του. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκλονίζεται εδώ και μήνες από επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς της οικονομίας με αίτημα την αύξηση μισθών απέναντι στο πληθωριστικό «κύμα», με τον δείκτη να ξεπερνά το 10%.

Διαβάστε ακόμη: